Index Vakbarát Hírportál

Láng Zsolt toronymagasan nyert a II. kerületben

2011. november 13., vasárnap 18:59 | aznap frissítve

A fideszes Láng Zsolt 52,61 százalékkal nyert a II. kerületi időközi országgyűlési választáson. Az MSZP-s Lévai Katalin 24,18, az LMP-s Karácsony Gergely 15,55, a jobbikos Bodor Zoltán 6,53, a JESZ-es (volt MDF) Kovácsics Ádám 1,13 százalékot ért el.

A politikusok szavazás utáni nyilatkozatait itt olvashatja>>>

Este 7 órakor befejeződött az időközi választás első fordulója a II. kerületben, az alkotmánybíróvá választott Balsai István megüresedett helyéért folyik a küzdelem.

Semmi sem változott

Szinte tizedszázalékra hasonló eredmény született, mint másfél éve, a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában. Akkor, 78 százalékos részvétel mellett Balsai István 52,92 százalékkal szerzett mandátumot, az MSZP-s Donáth László 22,94-el lett második, az LMP (Szombati Kristóf) 12,48, a Jobbik (Balczó Zoltán) 7,03, az akkor még létező MDF (Pusztai Erzsében) 4,3 százalékot kapott.

A részvételi arány meglepően magas, 38,45 százalékos volt. (A néhány héttel ezelőtti püspökladányi időközi választásokon egyszer sem érte el a 25 százalékot a részvételi arány.) Ezzel együtt két hét múlva második forduló lesz, ahol az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Ötven százalék fölötti részvétel esetén Láng már most mandátumot szerzett volna.

Az indulók között két aktív, listáról bejutott országgyűlési képviselő is van. Az egyik a kerület fideszes polgármestere, Láng Zsolt volt.

A másik Karácsony Gergely, az LMP egyik meghatározó figurája. Hogy valójában ki kerül egy esetleges győzelem esetén a parlamentbe, azt csak az LMP árulta el: Hanzély Ákos világbajnok öttusázó foglalná el Karácsony listás helyét.

Az MSZP a Medgyessy-kormány egyik miniszterét, volt európai parlamenti képviselőt, Lévai Katalint indította, a Jobbik Bodor Zoltánt, Csurka István egykori asszisztensét, míg az MDF romjain megalakult Jólét és Szabadság Demokrata Közössége Kovácsics Ádámot.

A választásnak mindegyik párt számára viszonylag nagy tétje volt. A Fidesznek egy ilyen ősi jobbos kerületben csak a győzelem volt elfogadható. Különösen úgy, hogy a rendszerváltás óta csak az MDF, 1998-tól a Fidesz jelöltje nyert a választókerületben.

A Jobbik a tavalyi országgyűlési választáson jóval az országos átlag alatti eredményt, hét százalékot ért el, miközben a MIÉP fénykorában 10 százalék fölött is szerepelt a kerületben. Bodor ezúttal még a hét százalékot sem érte el.

De a legnagyobb tét talán az MSZP-nek és az LMP-nek volt. Miután jelöltjeik kijelentették, hogy a második fordulóban hajlandók egymás javára visszalépni, vagyis az olasz Olajfa (pdf) mintájára összefogni egymással a jobboldal leváltása érdekében, már csak olyan eredményt kellett elérniük, hogy ennek legyen értelme. Tavaly – ha lett volna második forduló – a visszalépésnek sok értelme nem lett volna, mivel Balsai 20 572 szavazatával szemben az LMP-s Szombati Kristóf és az MSZP-s Donáth László összesen szerzett 13 771 szavazatot. Most a két ellenzéki jelölt összesen 7 576 szavazatot kapott Láng 10 031 szavazatával szemben. Karácsony Gergely a választás után úgy nyilatkozott, hogy nem lép vissza.

A JESZ-t egy pikáns kampányklip viszonylag ismertté tette ugyan, valójában már az siker lett volna, ha több szavazatot kapnának, mint ahány kopogtatócédulát összegyűjtöttek. Ez nem lebecsülendő teljesítmény, bizonyítja ezt a Szili Katalin pártjának színeiben Püspökladányon induló Bányász Róbert, aki 750 kopogtatócédula összegyűjtése után 102 szavazatot kapott. Nos, Kovácsics 216 szavazatot kapott.

A Fidesz jelöltjein kívül 2000. április 16. óta senki nem nyert időközi választást, pedig azóta tucatnyit rendeztek. Akkor Székesfehérváron verte meg az MSZP-s Molnár Albert a fideszes Mikó Pétert.

Rovatok