Index Vakbarát Hírportál

Kampánycsendet sértett az atv.hu és a 168ora.hu

2011. november 15., kedd 12:10

Az atv.hu és a 168ora.hu internetes oldalak megsértették a kampánycsendet vasárnap a fővárosi 2-es számú választókerületi szavazás idején az Országos Választási Bizottság keddi, egyhangúlag hozott határozatai szerint.

Mindkét cikk vasárnap délelőtt került fel a világhálóra, ezért sértették meg a honlapok üzemeltetői a 0 órakor kezdődő kampánycsendet. Az oldalak az MTI választásról kiadott hírét használták fel, ám azt politikai véleményekkel kiegészítve jelentették meg, ezzel megsértették a választási jogszabályokat.

A magánszemély - a két honlapot érintő - kifogását eredetileg a II. kerületi választási bizottsághoz nyújtotta be, de a testület arra hivatkozva, hogy a beadvány alapelvi sérelmet érint, a hatáskörrel rendelkező OVB-hez továbbította a dokumentumot.

Budapest II. kerületében azért kellett vasárnap választásokat tartani, mert a fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választották, így  megüresedett a helye. A választásokon a fideszes Láng Zsolt 52,61 százalékkal nyert. Az MSZP-s Lévai Katalin 24,18, az LMP-s Karácsony Gergely 15,55, a jobbikos Bodor Zoltán 6,53, a JESZ-es (volt MDF) Kovácsics Ádám 1,13 százalékot ért el. Mivel a választás eredménytelen volt, második fordulót kell tartani.

Rovatok