Index Vakbarát Hírportál

Péterfalvi lehet az adatvédelmi hatóság vezetője

2011. november 15., kedd 19:07

Orbán Viktor javaslatára Péterfalvi Attilát nevezheti ki kilenc évre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatóság elnökének a köztársasági elnök. Az új hatóság a megszűnő adatvédelmi ombudsman feladatát veszi át. Péterfalvi korábban ombudsman is volt.

Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztost jelölte a megszűnő adatvédelmi biztos hivatala helyett felálló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatóság elnökévé Orbán Viktor miniszterelnök.

A parlament az alaptörvény elfogadásakor törölte el az eddigi ombudsmani rendszert és döntött az új hatóság felállításáróül, amely akár tízmillió forintos bírsággal is sújthatja a személyes adatokkal való visszaélést. A hatóság felállítását javasoló közigazgatási és igazságügyi minisztérium kiszámítható jogvédelmet, valamint követhető szabályokat és hatékony működést vár a változásoktól. Indoklásuk szerint a hatóság hatékonyabban léphet fel a jogsértők ellen az ombudsmannál, aki legfeljebb figyelmeztetni tudott.

A közérdekű adatok megismerhetőségét is felügyeli

Az új hatóság feladatkörében nem utasítható, azokat kizárólag az Országgyűlés jelölheti ki számára, míg vizsgálatait bejelentés alapján, de hivatalból is lefolytathat. A hatóság emellett - díj ellenében - adatkezelési műveleteket is felülvizsgálhat.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezheti ki kilenc évre, olyan jogi végzettségű személyek közül, akik az adatvédelmet vagy az információszabadságot érintő eljárások ellenőrzésében legalább öt év szakmai tapasztalattal rendelkeznek, vagy e területek valamelyikén tudományos fokozatot szereztek.

A törvény alapján a hatóság egyszerre járhat el a személyes adatok kezelésével és a közérdekű adatok megismerésével összefüggő ügyekben. A jogszabály az információs jogokhoz sorolja például a közfeladatot ellátó szervek azon kötelezettségét, amely a közélet működésének átláthatósága szempontjából alapvető jelentőségű adatok elektronikus úton történő közzétételét várja el.

Rovatok