Index Vakbarát Hírportál

Teljes tisztújítás lesz a szocialista frakcióban

2011. november 15., kedd 13:03

Átfogó tisztújítást tart a szocialista képviselőcsoport, a jelölőbizottságot Kovács László korábbi pártelnök vezeti. Biztosra vehető, hogy Mesterházy Attila frakcióvezető marad, de várhatóan négy új helyettese lesz. A kabinetvezetőkről és az MSZP-s parlamenti tisztségviselőkről is döntenek majd, a jelöléseket a hét végéig várják.

Mesterházy Attila pártelnök az MSZP szombati kongresszusán sürgette, hogy alakítsanak ki új szereposztást a szocialista pártban. Többek között kezdeményezte, hogy az év végéig tartsanak tisztújítást a frakcióban, hangsúlyozva, hogy a képviselőcsoport tagjai ugyanazok maradnak, mint eddig, a frakcióelnökséget viszont meg akarja újítani.

A hétfői frakcióülésen arról döntöttek, hogy a tisztújítás minden posztra – a frakcióvezetőre, helyetteseire, a frakcióigazgatóra, a parlamenti alelnökre és jegyzőkre, a bizottsági elnökökre és alelnökökre, valamint a kabinetvezetőkre is – kiterjed. A jelölőbizottságot Kovács László vezeti.

A Népszabadság tegnap számolt be róla, hogy az eddigi két frakcióvezető-helyettes, Puch László és Szabó Vilmos lemondott, a tisztújításon nem indulnak. A napilap információja szerint Szabó Vilmos Gyurcsány Ferenc helyét foglalhatja el a Táncsics Alapítvány élén, Puch pedig megtartja pártigazgatói pozícióját.

Annak kapcsán, hogy a pártelnök szombaton azt kérte, azok, akik az elmúlt években megjelenítettétek a szocialista pártot, lépjenek hátrébb, és a nyilvánosság helyett a háttérből segítsék a baloldalt, elsősorban a kabinetvezetői tisztségek sorsa érdekes. A szakpolitikai kabinetek élén ugyanis döntően az MSZP politikáját hosszú ideje meghatározó politikusok – például Hiller István, Kiss Péter, Kovács László, Lamperth Mónika, Szekeres Imre – állnak.

Lendvai Ildikó korábbi pártelnök – a szombati kongresszus zárt ülésén általa mondottakat megerősítve – a Klubrádiónak hétfőn úgy nyilatkozott: egy idő után át kell adni a stafétát, de ahhoz "az újaknak tehetségesebbnek, okosabbnak, szellemesebbnek kell lenniük a régieknél".

Rovatok