Index Vakbarát Hírportál

Saját vezetőiket sem nevezhetik ki a miniszterek

2011. november 16., szerda 14:53 | aznap frissítve

Lassan, de biztosan növekszik Orbán Viktor Miniszterelnöksége. A szervezet nemcsak létszámában, hanem feladatköreiben is jelentősen terebélyesedett az elmúlt egy évben. Legutóbb Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos személyzeti ügyekkel foglalkozó stábja és Giró-Szász András kormányszóvivő csapata került a hivatalba, amely jövőre másfélszeres keretből gazdálkodhat.

Néhány hét alatt végiglátogatta a tárcákat a Miniszterelnökség legújabb - különleges feladatokra szerződtetett - stábvezetője. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos egykori felettesénél, Fellegi Tamásnál is tiszteletét tette a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, hogy vele is ismertesse az Orbán Viktortól kapott megbízatás mibenlétét.

Az Index információi szerint Nyitrai éppen korábbi munkahelyéről, az NFM-ből való távozásával megszűnt infokommunikációs államtitkárságról vitte magával embereit, hogy új posztján a teljes kormányzat személyzeti ügyeivel foglalkozhasson.

Kormányzati forrásaink szerint a miniszterek a jövőben csak előzetes konzultáció után nevezhetnek ki új vezetőket a tárcáknál, illetve az minisztériumok felügyelete alá tartozó háttérintézményeknél, és állami cégeknél. Orbán Viktor a miniszterelnöki biztoson keresztül saját közvetlen környezetébe emelte át a kormányzati személyzetis munkakörét, amit eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban Gál András Levente „szuperállamtitkár” látott el. Erről a kormányfő a hajdúszoboszlói szezonindító fralcióülésen tájékoztatta a képviselőket. Az szintén beletartozik Nyitrai feladatkörébe, hogy szükség esetén HR-vizsgálatot folytasson le bármelyik felelős vezetőt érintő ügyben.

A kormany.hu-n található miniszterelnökségi szervezeti ábrán még nem jelezték Nyitrai stábjának érkezését, de elfelejtették a frissítést akkor is, amikor szeptemberben tizenhat plusz státusszal megjelent Giró-Szász András kormányszóvivő csapata.

Giró-Szászék kinevezése szintén Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi illetékességi körét nyirbálta meg: a KIM kommunikációs államtitkársága ettől kezdve csak a kormányzati rendezvényszervezéssel és kisebb horderejű programokkal foglalkozhat.

A Varga Mihály államtitkár vezetése alatt működő Miniszterelnökség, amely eddig Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes titkárságait fogta össze, már Nyitrai és Giró-Szász érkezése előtt is jelentős létszámbővülésen ment keresztül. A miniszterelnöki tanácsadókkal együtt a szervezet, amely a 2010-es választások után még a Fidesz által meghirdetett olcsóbb és hatékonyabb kormányzati munkát volt hivatott szimbolizálni, mára háromszoros létszámmal, mintegy 150 alkalmazottal működik.

A Miniszterelnökségen az általános megszorítások ellenére 2012-ben sem kell majd nagyon visszafogni a kiadásokat. A benyújtott költségvetési tervezet szerint a hivatal lehet ugynis a legnagyobb nyertese a kormányzati pénzek elosztásának. A  Varga Mihály által vezetett szervezetre csaknem másfélszer több pénzt szánnak jövőre, mint az idén: a 2011-es 2,1 milliárd helyett 3,2 milliárdot kap majd, ha elfogadják a büdzsét.

Rovatok