Index Vakbarát Hírportál

Orbán és Matolcsy döntöttek, azóta sem mondtak semmit a kormánytagoknak

2011. november 18., péntek 11:48

A szerdai kormányülésen még egyetlen szó sem esett arról, hogy egy nap múlva változás lesz a magyar kormány IMF-fel kapcsolatos álláspontjában, a részletes tájékoztatás azóta is várat magára. Még az sem világos, hogy az irányváltás változtat-e Matolcsy György eddig szilárdnak tűnő helyzetén a kabinetben.

Az Orbán-kormány tagjai nem kaptak tájékoztatást az IMF-hez való visszatérésről Matolcsy György csütörtök délutáni bejelentése előtt.

Az Index információi szerint a kurzusváltás lehetőségéről a szerdai kormányülésen nem esett szó. A kabinet akkor a nemzetközi hitelminősítők leminősítési fenyegetéseivel sem foglakozott, bár állítólag akkor már megérkezett az egyik szervezet előzetes jelzése arról, hogy bovli kategóriába fogja sorolni az országot. Forrásunk szerint a bóvlizás csak politikai értelemben került elő a miniszterek és Orbán Viktor megbeszélésén, még pedig az ellenéki retorikával kapcsolatban.

A miniszterek és államtitkárok egyébként csütörtökön sem kaptak rendkívüli tájékoztatást a nemzetgazdasági minisztertől, ezért gyakorlatilag az egész kormány a sajtóból értesült a rendkívüli hírről. A tájékozatlanság legkellemetlenebbül Hende Csabát érintette, aki éppen fórumot tartott a kormányzati munkáról, de a közben megtörtént bejelentésről fogalma sem volt.

A kormánytagok szerint egyébként a döntés a legszűkebb körben, Orbán és Matolcsy megbeszélésén született. Orbán az MR1-Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában finoman miniszterére tolta a felelősséget. „A kormány megbízta a nemzetgazdasági tárca vezetőjét, hogy gazdasági növekedést serkentő, erősítő tervet terjesszen a kabinet elé, Matolcsy György pedig úgy döntött, ennek fontos része egy pénzügyi biztosítás, amelyet az IMF-fel kíván megkötni.” A kormánytagoknak azonban egyelőre várniuk kell a részletes információkra, mert a hétvégére a miniszterelnök nem hívott össze újabb kabinetülést.

A Fidesz vezető politikusai szerint egyébként még nem világos, hogy a csütörtöki kényszerű lépés, ami már nehezen kommunikálható Matolcsy gazdasági szabadságharcával egybekötött nem ortodox gazdaságpolitikájának sikereként, milyen hatással lesz a miniszter karrierjére.

Az biztos, hogy a Fidesz-frakcióban csütörtökig töretlen volt a nemzetgazdasági miniszter iránti bizalom. A magyar gazdaság állapotával kapcsolatos negatív értékelések hetek óta tartó sorozata a párt belső nyilvánosságában nem változtatott érzékelhetően Matolcsy népszerűségén. A képviselők többsége szerint ugyanis a nemzetközi pénzügyi körök támadása, és nem a miniszter tevékenysége volt a fő oka a forint leértékelődésében is megnyilvánuló nehézségeknek. A frakcióban biztosra vették, hogy Matolcsy kormányzati jövője nemcsak a költségvetés elfogadásáig, hanem középtávon sincs veszélyben.

A képviselők véleményét minden bizonnyal befolyásolta, hogy Orbán Viktor a frakció ülésein láthatólag százszázalékos támogatásáról biztosította miniszterét. A személycsere eshetősége még a leghalványabb formában sem merült fel. Most azonban a pártban is azt mondják, hogy a politikus jövőjét az fogja meghatározni, hogy az IMF-ügyet miként fogja interpretálni a párt felé a kormányfő.

Rovatok