Index Vakbarát Hírportál

Jogellenesen tiltottak ki Gyöngyössolymosról hat embert

2011. november 18., péntek 15:37

Hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság Gyöngyössolymos önkormányzatának hat embert "persona non gratává" minősítő határozatát. A gyöngyössolymosi önkormányzat a Heves Megyei Hírlap két újságíróját, Juhász Mariannt és Suha Pétert, illetve Mák Jánost, Lukács László, Debrei Attilát és Huják Ferencet minősítette nem kivánatos személynek, mert "internetes fórumokon, valamint az írott médiában" az önkormányzatot sértő nyilatkozatokat és cikkeket tettek közzé.

Suha Péter tájékoztatása szerint kolléganőjével, Juhász Mariannal újságjukban beszámoltak az önkormányzati szerződések ügyében indult nyomozásról, másrészt arról, hogy Szolcsák Gyula polgármester a polgármesteri hivatalban összetűzésbe keveredett MáK Jánossal, aki szintén polgármesterjelölt volt, de a választáson alulmaradt.

Mák - akit a határozattal szintén nemkívánatosnak nyilvánítottak - egy ülés jegyzőkönyvét kívánta elolvasni, de Szolcsák kilökdöste az épületből.

A kitiltó határozat miatt a megyei kormányhivatal fordult bírósághoz, ami helyt adott a keresetben foglaltaknak és hatályon kívül helyezte a határozatot. A bíróság ítélete jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

A kormányhivatal törvényességi ellenőrzési és felügyeleti főosztálya korábban megvizsgálta az önkormányzati határozatot, s azt több szempontból is jogsértőnek találta. Ebben a helyzetben törvényességi észrevételt tettek, ám a jogsértő határozatot, a jogszabályokban meghatározott időpontig, az önkormányzat nem vonta vissza; a megyei kormányhivatal ezért fordult bírósághoz.

Rovatok