Index Vakbarát Hírportál

Épül a dél-pesti sürgősségi központ

2011. november 21., hétfő 13:33

Az egészségügyet megreformáló Semmelweis-tervhez igazodva alakítják ki a Semmelweis Egyetem (SE) Üllői úti külső klinikai tömbjében a dél-pesti sürgősségi centrumot. A 10 milliárdos fejlesztési pénzből létrejövő új betegellátó egységben központi radiológiai ellátás, új képalkotó-diagnosztikai részleg is lesz. A központi laboratórium kialakításával összevonják a jelenleg 5 épületben, különböző klinikákon folyó diagnosztikai tevékenységet. A 12 ezer négyzetméteres, 6 emeletes betegellátó egységben 110 ágyas ortopédia, 70 ágyas traumatológia, és egy 29 ágyas központi intenzív osztály is létrejön.

A nőgyógyászati járóbeteg szakambulanciák és szakrendelők jelenleg a kertben, kisebb épületekben helyezkednek el. Ezeket a fabódékat lebontják, az általuk eddig ellátott funkciókat pedig az új tömbben helyezik el, így azok egy légtérbe kerülnek a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával. Új egységként létrejön egy sürgősségi osztály és egy modern fizioterápiás részleg.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter a Korányi Projektről tartott sajtótájékoztatón elmondta: Budapest három sürgősségi ellátó pontja közül a SE, a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központ (a volt Országos Sürgősségi és Baleseti Intézet) és az Országos Idegtudományi Intézet együttműködésében lesz itt az egyik centrum.

Az Új Széchenyi Terv egyik kiemelkedő egészségügyi fejlesztése 8,1 millárdos uniós forrásból és a Nemzetierőforrás-minisztérium 1,9 milliárd forintos kiegészítő támogatásából várhatóan 2013 első felében kezdi meg a működését.

Tulassy Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte, az egyetem az infrastrukturális fejlesztéseket tekintve évtizedes elmaradással küzd. Mint fogalmazott, szerencsétlen régióban vannak, hiszen a központi régióban nem jelenik meg annyi hozzáférhető forrás, mint a vidékiekben.

"Rektorként fájdalmasan éltem meg, hogy míg a vidéki egyetemek 30-40 milliárd forintos fejlesztési pénzeket kaptak, addig az SE ilyen mértékű forráshoz nem tudott hozzájutni. Ezért indították el a Korányi fejlesztési programot 5 évvel ezelőtt az akkor egészségügyi tárcáknál és a fejlesztéseket koorináló szerveknél, ám a korábbi egészségügyi miniszterek mindig kihúztak valamit a fejlesztésből" – mondta.

A Korányi Projekt idén kapott zöld utat, kiegészülve a Semmelweis-tervben megfogalmazott központi térségre megfogalmazott fejlesztésekkel.

Rovatok