Index Vakbarát Hírportál

Nincs étel, nem lesz fény sem

2011. november 23., szerda 17:08

Esztergomban a rászoruló gyerekek nem kapnak enni, mert a Fidesz kihátrált a polgármesterrel múlt pénteken kötött alku mögül. Csütörtöktől közvilágítás sem lesz a városban. A szülők tüntetnek, a független polgármester és a Fidesz egymásra mutogat.

Az önkormányzati választás óta tartó patthelyzet újabb kellemetlenségeket okoz Esztergom polgárainak. Szerdán a HunGast Esztergom Kft. megszüntette a közékteztetést a városi gyermekintézményekben és a szociális központban, míg a Tivi Kft. holnap kikapcsolja a közvilágítást.

Mindkét cégnek nagyon sok pénzzel tartozik az önkormányzat, és a független polgármester és a fideszes többségű képviselőtestület képtelen a kompromisszumra.

Tétényi Éva a Fideszen kívül az összes többi párt támogatásával lett polgármester. A várost korábban vezető Meggyes Tamás a Fideszen kívüli többi párt szerint személyes bosszúja kedvéért áldozta fel a város működőképességét. A Fidesz szerint azonban a polgármesternek kellene alkalmazkodnia a városházi többség akaratának.

Az étkeztetéssel foglalkozó cégnek 100 millió forinttal tartozik az önkormányzat, a közvilágításért pedig 131,5 millióval és késedelmi kamatokkal.

Múlt pénteken még úgy tűnt, hogy lesz megoldás, mert Tétényi Éva polgármester és a Fidesz-KDNP frakcióját vezető Steindl Balázs közösen terjesztettek elő egy javaslatot a törlesztésről. Amikor azonban szavazni kellett volna, akkor Steindl már nem ment el az ülésre, a többi fideszes pedig Meggyes Tamásnak egy régebbi javaslatát szavazták meg, amit viszont Tétényi Éva nem fogadott el.

Steindl az MTI-nek pártja viselkedését nem tudta megmagyarázni: "nem tudom, nem voltam ott" - mondta. Ugyanakkor Steindl szerint ha a polgármester elfogadta volna a visszaváltoztatott fideszes javaslatot, akkor "nem alakult volna ki a probléma".

A Fidesz összesen 430 milliót akar most adósságrendezésre fordítani, Tétényi szerint viszont ezzel az önkormányzat felélné minden pénzét. "Ez az összes pénzünk, ha az adósságrendezésre elköltjük, a jövő hónapban nem tudunk bért fizetni. A Fidesz javaslata a holnapot megoldja, de azt nem mondja meg, mi lesz holnapután" - mondta az MTI-nek.

A független polgármester hozzátette, a legtöbb rászoruló gyermeket nevelő Kertvárosi Óvodába önkénteseivel délelőtt hideg élelmet vitt, és a Gyermekétkeztetési Alap tárgyalásokat kezdett a HunGasttal, hogy a szervezet csütörtökön és pénteken finaszírozza a rászoruló gyermekek étkezését, illetve a Szolidaritás mozgalom is segítséget ajánlott.

A képviselő-testület pénteken 11 órakor tartja következő ülését, amelyre meghívták a kormánymegbízottat is.

Egy szülő az egy közösségi oldalon "kiflicsücskös tüntetést" szervez a városháza elé az ülés kezdete előtt a Facebookon.

Rovatok