Index Vakbarát Hírportál

Jogsértő az ügyészségről szóló törvénytervezet

2011. november 24., csütörtök 16:23

Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásában a hatályos és a jövőre életbe lépő adatvédelmi jogszabállyal is ellentétesnek nevezte az ügyészségről szóló törvénytervezetet.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter 2011. október 21-én benyújtotta az Országgyűléshez a Kormány nevében az ügyészségről szóló törvényjavaslatot. A KIM a törvényjavaslat tervezetét a közigazgatási egyeztetés során nem küldte meg véleményezésre az adatvédelmi biztosnak, ezért hivatalból indított vizsgálatot – áll Jóri András közleményében.

Az ombudsman aggályosnak, a jelenlegi adatvédelmi, illetve a januártól hatályba lépő információs törvénnyel ellentétesnek találja, hogy a tervezet általános felhatalmazást ad az ügyészségnek a személyes és a különleges adatok kezelésére. A legfőbb ügyész utasításban határozhatja meg az ügyészség által kezelhető adatköröket. Ez ellentétes az információs törvénnyel, amely szerint az adatfajtákat a személyes adat kezelését elrendelő törvényben meg kell határozni.

A jogbiztonságot, a demokratikus jogállamiságot sérti, ha a legfőbb ügyész ki nem hirdetett, belső normában határozhatja meg, hogy a polgárok információs önrendelkezési joga mely személyes adataik esetében korlátozható – írja Jóri.

A törvényjavaslat nem határozza meg az érintettek körét sem: a közrendvédelmi tevékenységhez kötődő adatkezelés esetében hiányzik annak meghatározása, hogy az ügyészség kikről gyűjthet adatokat. Az adatok tárolási idejének szabályozása szintén hiányos. A javaslat nem határozza meg az ügyészség közrendvédelmi tevékenységéhez kötődő adatok törlésének határidejét sem, amit az ombudsman szintén jogsértőnek tart.

Rovatok