Index Vakbarát Hírportál

Három városban egészségtelen a levegő

2011. november 26., szombat 13:02

Három városban egészségtelen a levegő az országban a szombati mérések szerint, de szmogriadó sehol nincs. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb adatai alapján készült térképen három települést jelöltek narancssárga színnel. Ez azt jelenti, hogy Pécsen, Székesfehérváron és Várpalotán haladja meg a 75 mikrogrammot a szálló por köbméterenkénti koncentrációja, azaz ezeken a településeken minősül egészségtelennek a levegő.

Budapesten és még kilenc településen "kifogásolt" a levegő minősége, az ezt jelző zöld színnel szerepel a térképen Debrecen, Szeged, Putnok, Sajószentpéter, Tatabánya, Tököl, Százhalombatta, Ajka és Dunaújváros.

A héten több városban is hosszabb-rövidebb ideig érvényben volt a szmogriadó riasztási, illetve tájékoztatási fokozata, így Nyíregyházán, Székesfehérváron, Pécsen, Százhalombattán, Tökölön, Vácon és Miskolcon is rossz volt a levegő.

Miskolcon a szmogriadó tájékoztatási fokozatának szombati megszüntetése után továbbra is arra kérik a lakosokat, hogy lehetőség szerint ne használják a személyautókat (főként a dízelüzeműeket), utazzanak tömegközlekedéssel vagy járjanak gyalog. Ha lehet, ne tüzeljenek szénnel, fával, és kerüljék a porképződéssel járó tevékenységeket. Az avar és a kerti hulladékok égetése pedig továbbra is tilos.

Rovatok