Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem tudni, kinek nyert Láng

2011. november 27., vasárnap 21:24

Komoly eredménynek, a bizalom jelének tartja Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) a II. kerületi győzelmét az országgyűlési időközi választáson.

Láng Zsolt 58,45 százalékot (két hete 52,61 százalékot ért el), Lévai Katalin 30,55 százalékot (24,18), Karácsony Gergely 6,45 százalékot (15,55), a jobbikos Bodor Zoltán 3,75 százalékot (6,53), a JESZ-es Kovácsics Ádám 0,79 százalékot (1,13) ért el.

"Úgy gondolom: az, hogy egy időközi választás második fordulójában több mint 34 százalék elmegy, az az átlaghoz képest egy kifejezetten jó eredmény" - mondta Láng Zsolt.

Láng Zsolt arról is beszámolt: egyelőre nem tudja, hogy győzelmével ki tölti majd be budapesti listás helyét a parlamentben, erről majd az őt jelölő párt elnöksége határoz. Jelezte azt is, hogy választási győzelme csak kedden délután lesz jogerős a külképviseleti szavazatok összesítése után.

Tisztes eredményként értékelte a II. kerületi időközi parlamenti képviselő-választáson szerzett második helyét Lévai Katalin. Az MSZP jelöltje szerint a voksolás egyértelműen azt bizonyítja, hogy nincs alternatívája a demokratikus pártok összefogásának.

Lévai szerint a két héttel korábbinál mintegy 6 százalékponttal jobb választási szereplésével azt bizonyította, hogy van értelme az "Orbánon túli világ" összefogásának. Lévai Katalin ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Karácsony Gergely, az LMP jelöltje nem lépett vissza a javára az első fordulót követően, hiszen szerinte ebben az esetben a jelenleginél szorosabb eredménnyel végződhetett volna a voksolás.

Az ellenzéki jelölt külön köszönetet mondott annak a szerinte 400, az első fordulóban LMP-re szavazó választónak, akik most már őt támogatták.

Karácsony Gergely a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választást első fordulójának eredményével elégedett volt, a másodikkal viszont nem. Az LMP képviselőjelöltje azt mondta, várható volt, hogy a második fordulóban csökken a részvétel, és ez számára visszaesést jelent.

A politikus köszönetet mondott azoknak, akik rá voksoltak, habár, mint fogalmazott, sajnálta, hogy egy részük érthető módon, hideg racionalitással úgy döntött, otthon marad.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy az elmúlt több mint tíz évben csak a Fidesz nyert időközi választást, ezért úgy látja, az ellenzéknek meg kell újulnia, hogy 2014-ben megtörhessék a kormánypártok uralmát. Az LMP-nek szervezetileg kell megerősödnie, politikai karakterét pedig világosabbá kell tennie, hogy a jelenleginél nagyobb számban tudja megszólítani a választókat.

Bodor Zoltán, a Jobbik jelöltje sajnálatosnak nevezte a részvételi arány csökkenését a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, ugyanakkor gratulált az "egyértelmű győztes" Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének.

Bodor Zoltán "nagy meglepetésnek" nevezte az "LMP visszaesését", ami szerinte azt mutatja, hogy "ez a Janus-arcú politika nem jön be még itt Budapesten sem". Saját eredményével kapcsolatban Bodor Zoltán úgy fogalmazott: tovább kell erősíteni a Jobbik ismertségét, táborát a II. kerületben és egész Budapesten is.

Rovatok