Index Vakbarát Hírportál

Emigrált Semjén Zsolt főtanácsadója

2011. december 8., csütörtök 07:08

Kanadában kért menedékjogot Kamarás István, Semjén Zsolt roma főtanácsadója. Az egyik KDNP-közeli roma szervezet elnöke családjával együtt júniusban hagyta el az országot, mert nem akarta a nevét adni a kormány cigányokat megnyomorító intézkedéseihez – írta a Népszava.

– Üzenem nemzetemnek, hogy Magyarországon, de talán egész Európában a cigányság tisztességes érdekképviselete lehetetlenné vált, talán soha nem is valósult meg – többek között ezzel indokolta a Népszavának Kamarás István, a KDNP-hez köthető Barankovics Roma Műhely elnöke, hogy miért döntött az emigráció mellett. Kamarás azt mondta a lapnak, hogy nem akarta nevét adni a kormány cigányokat megnyomorító intézkedéseihez.

Semjén Zsolt roma főtanácsadója családjával együtt menedékjogot kért Kanadában.

Kamarás egyetemet végzett, az utóbbi években egyházi körökben és a KDNP vezető politikusai között is „jól forgott", alapítója volt a kormány által később felkarolt Roma Szakkollégiumi hálózatnak, majd később a KDNP-elnök főtanácsadója lett.

Nála kellett kopogtatni

Az elmúlt másfél évben nem volt olyan, a kormány által roma értelmiségieknek szervezett beszélgetés, ahol Kamarás vendégként vagy előadóként ne vett volna részt. Többen úgy tartották, ő az az ember, akin keresztül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárhoz is könnyebb eljutni.

Kamarás a Népszavának azzal magyarázta döntését, hogy nem akart beállni azok sorába, akik bár bőséges javadalmazást és jól csengő címet kapnak, de kritika és ellenállás nélkül kell fogadniuk és közvetíteniük a romák felé kellemetlen kormányzati intézkedéseket.

Kamarás szerint bár a kereszténydemokraták Farkas Flóriánt, az ORÖ elnökét egyszerűen „félkegyelműnek" jellemezték, és Semjén sem tartotta elfogadható partnernek, nem volt választási lehetősége a KDNP-nek, hogy együttműködik-e vele. Más értelmiségieket pedig nem mert alkalmazni a Balog Zoltán vezette társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság: nem tudhatták, nem lehettek biztosak ugyanis azok feltétlen lojalitásában - nyilatkozta a Népszavának Kamarás.

Attól tart, hogy utána nyúlnak

Közlése szerint aggályait – a közfoglalkoztatás rendszerének átalakítása, a szociális juttatások lefaragása, a vidéken tapasztalható nyomor és az ezzel járó esetleges éhséglázadás – személyes találkozó alkalmával megosztotta Semjén Zsolttal is, aki ez alatt „a falat nézte", Balog Zoltán államtitkár pedig elmondása szerint úgy reagált: „nehéz kimondani, de ennél rosszabb lesz". A végső döntést júniusban hozta meg, a Lakitelken szervezett nyári egyetemen, ahol értésére adták: ahhoz, hogy megmaradjon státusában, csendben kell maradnia. Lapunknak azt mondta, bár tart attól, hogy a kormányzat „utána nyúl", de egyúttal példát is szeretne mutatni másoknak, hogy ne engedjék magukat „bedarálni" azok, akik roma ügyben mást mernek gondolni, mint a hatalom-közeliek.

A kereszténydemokraták nevében Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke – egyben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója – válaszolt a lapnak, és kifejtette: „Kamarás István elektronikus levélben értesítette ismerőseit kanadai tartózkodási szándékáról, mely levél érzelmileg túlfűtött hangulatban, sokkal inkább Kamarás István megíráskori lelkiállapotát, mintsem a tényeket tükrözte. A kereszténydemokrata mozgalom továbbra is szívügyének tekinti a cigányok felemelését, integrálását, mint hazánk egyik sorskérdését."

Rovatok