Index Vakbarát Hírportál

Nem Fellegi volt a legesélyesebb a távozásra

2011. december 8., csütörtök 11:38

19 hónap után távozott az első miniszter Orbán Viktor második kormányából, de hamarosan többen is követhetik. A miniszterek Orbán Viktorral kötött szóbeli megállapodásukban december 31-ig vállalták megbízásukat, de négyen szinte biztosan kormánytagok lesznek jövőre is.

Némileg meglepő, hogy Fellegi Tamás a második Orbán-kormány első távozó minisztere. Bár Fellegi nem tartozott azok közé, akinek maradását a fideszes politikusok a háttérbeszélgetéseken biztosra mondták, távozása eddig nem merült fel.

Több fideszes politikussal folytatott háttérbeszélgetések alapján állíthatjuk, hogy a miniszterelnök még kinevezésük előtt abban állapodott meg minisztereivel, hogy megbízásuk egyelőre csak 2011. december 31-ig szól, a miniszterek közül Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter jelezte is, hogy nem is kíván ennél tovább a kormányban szolgálni - utódjelöltként Lázár János fideszes frakcióvezető és Balog Zoltán kisebbségekért felelős államtitkár neve merült fel.

Még Martonyi János külügyminiszterrel kapcsolatban merült fel többször, hogy a megbizatást állítólag csak az EU-elnökség végéig vállalta. Ezt azonban több kormánypárti forrásunk is cáfolta, és Martonyi az elnökség után is miniszter maradt.

Egy fideszes elnökségi tagtól pedig úgy tudjuk, Martonyi az egyik olyan miniszter, akinek jövőre is biztos helye lesz a kormányban - Pintér Sándor belügyminiszterről, Navracsics Tibor igazságügyi miniszterről és Matolcsy Györgyről mondta még ugyanezt. A nemzetgazdasági miniszternél ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy nem eddigi posztján, de mindenképpen kormánytagként folytatja.

A miniszterek alatti szinten már korántsem ilyen stabil a kormány. Legutóbb pont Fellegi minisztériumából távozott Bencsik János energetikáért felelős államtitkár, aki a kormánypárt frakcióvezetőjével, Lázár Jánossal keveredett személyességbe torkolló összetűzésbe. Az energiapolitikai területet tovább gyengíti, hogy novemberben a megújulóenergia-üggyel foglalkozó Olajos Pétert is felmentette Orbán Viktor.

Fellegi minisztériumából a nyáron távozott Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár, aki utolsó hivatali cselekedetével kirúgta Vasváriné Menyhárt Éva hírközlésért és audiovizuális médiéáért felelős helyettes államtitkárt. Nyitrai miniszterelnöki megbízottként folytatta.

Pár nappal Bencsik előtt távozott a közigazgatási minisztériumból Gál András Levente. Távozása állítólag nem függ össze azzal, hogy októberben fegyelmit kapott, kormánybiztosként felügyeli majd a közigazgatási, önkormányzati és az igazságszolgáltatási reform összehangolását.

A minisztérium többi államtitkára egyelőre a helyén van, de Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Balog Zoltán távozását is lebegtetik. Balog, mint már írtuk, nemzetierőforrás-miniszter lehet, míg Kovács alól kiszervezték a kormányzati kommunikációt, amióta a kormányszóvivői iroda átkerült a miniszterelnökséghez. Kovács forrásaink szerint a kormány eddigi gyakorlatának megfelelően kormánybiztosként vagy miniszterelnöki megbízottként folytathatja.

A hírek szerint a kormányból szimbolúmszerepe miatt kirobbanthatatlan Matolcsy György nemzetgazdasági minisztériumából eddig Kármán András adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, illetve Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár távozott.

A többi minisztériumban eddig nem voltak személycserék, bár a nemzetierőforrás-minisztériumban már több államtitkárról felmerült, hogy távozhat. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a köznevelési törvény körüli vitákban egyszer már írásban is felajánlotta lemondását, ám azt a miniszterelnök nem fogadta el. Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy Orbán nem ellenkezett, amikor a tárca élére kinézett Lázár János Hoffmann és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kirúgását szabta a felkérés elfogadásának feltételéül. Mellettük még a kultúráért felelős Szőcs Géza az, akinek bizonytalan a pozíciója.

Rovatok