Index Vakbarát Hírportál

Magyar és szlovák EP-képviselő esett egymásnak

2011. december 12., hétfő 23:38

Az állampolgárság témájában volt szóváltás hétfőn késő este az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén egy szlovák és egy magyar EP-képviselő között.

Sergej Kozlík, aki a Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnök által alapított párt színeiben a liberális frakcióban ülő szlovák EP-képviselő, az úgynevezett egyperces hozzászólások sorában azt tette szóvá, hogy Magyarország "etnikai alapon, az állammal való tényleges kapcsolat hiányában is" lehetővé tette a magyar állampolgárság "nem szokványos megszerzését". Ezt - tette hozzá - a magyar fél a szomszédos országokkal való szerződéskötés nélkül tette meg.

Kozlík szerint a válaszként meghozott szlovák intézkedés - mármint az, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki szert tesz más állam állampolgárságára - nem ellentétes az európai jogrenddel. A szlovák EP-képviselő arra szólította fel a magyarokat, hogy hagyjanak fel a "hisztérikus nacionalista fellépéssel", és bocsátkozzanak tárgyalásokba a szomszédos országokkal.

Kozlík felszólalására Szegedi Csanád, a Jobbik képviselője válaszolt a strasbourgi EP-ülésen. Szegedi szerint "Szlovákia folytatja ámokfutását", és a "sovén" szlovák kormányzat célja "a magyarság leradírozása" a térképről.

A magyar EP-képviselő felhívta a figyelmet arra az - általa embertelenségnek minősített - esetre, hogy még egy csaknem száz éves magyar tanítónőtől is megvonták a szlovák állampolgárságot.

Szegedi Csanád sürgette, hogy az unió részesítse Szlovákiát pénzbüntetésben, vagy akár alkalmazza vele szemben az EU-tagság felfüggesztésének a szankcióját is.

Rovatok