Index Vakbarát Hírportál

Négy újabb börtönbüntetés Olaszliszka ügyében

2011. december 13., kedd 17:41

Hamis tanúzásért ítéltek el négy embert. A bíró szerint egyre gyakoribb a hamis tanúzás, ez pedig sokszor megnehezíti az ügyek tisztázását.

Nem jogerősen négy vádlottat ítélt börtönbüntetésre kedden a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság hamis tanúzás, valamint hatósági eljárás akadályozása, illetve annak kísérlete miatt a 2006-os olaszliszkai bűneset kapcsán - közölte Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője.

Az elsőrendű vádlott nyolc hónap börtönbüntetést kapott két év próbaidőre felfüggesztve, a másodrendű vádlottat - akit hamis tanúzás bűntette mellett hamis tanúzásra felhívás és hatósági eljárás akadályozása bűntettével is vádoltak - három év börtönbüntetésre ítélték, és három évre eltiltották közügyektől. A harmadrendű vádlottat két év hat hónap börtönbüntetésre és három év, közügyektől való eltiltásra, a negyedrendűt egy év börtönbüntetésre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve.

Szathmáry Béla tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában elmondta: a hamis tanúzás az utóbbi időben gyakori jelenség lett a bíróságokon, az elkövetők pedig nem is érzik annak súlyát, hogy tettük milyen hátrányos kihatással van az igazságszolgáltatásra.

Példaként említette, hogy éppen a vádlottak miatt húzódott el korábban az alapügy, vagyis a Szögi Lajos meggyilkolása miatt indított eljárás, ugyanis megnehezítették a korrekt és gyors ítélkezést.

A tiszavasvári tanárt 2006-ban két gyermeke szeme láttára verték agyon Olaszliszkán a nyílt utcán. Az ügyben felelősségre vont nyolc vádlottat jogerősen tíz évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

A hamis tanúzás miatt most kiszabott elsőfokú ítéletet az ügyész, valamint az elsőrendű vádlott elfogadta, hárman felmentésért fellebbeztek.

Rovatok