no

Index Vakbarát Hírportál

Tehenekkel tüntetnek a krisnások a Kossuth téren

2011. december 13., kedd 16:19

A Kossuth téren, a Miniszterelnökség épületének parkolójában tüntetett kedden a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége az egyházügyi törvény ellen. Az ősszel elfogadott új jogszabály hatályos rendelkezései szerint az egyházi státuszukat elvesztett vallási közösségek egyesületté válnak.

A jogszabályok értelmében egyesületek nem birtokolhatnak termőföldet, ezért a krisnások szerint veszélybe került a Somogyvámos határában lévő 270 hektáros Krisna-völgy. A teheneket azért hozták a Kossuth térre, mert az állatoknak nem lenne hol legelniük.

A Krisna-tudatú közösség több száz ember és két tehén részvételével megtartott demonstrációja Latorcai Csaba egyházügyi helyettes államtitkár mai közleménye szerint okafogyottá vált, mert az Országgyűlés emberi jogi, civil és vallásügyi bizottsága módosító javaslatot nyújtott be a termőföldtörvényhez, melynek értelmében az egyházi státuszukat elvesztő közösségek megtarthatnák a földjeiket.

Az államtitkár szerint a hétfői egyeztetésen erről egyetértés alakult ki a krisnásokkal, de ők, "de mivel időben már nincs mód annak lemondására, megtartják azt. Ugyanakkor a tüntetésen jelezni fogják, hogy a kérdés azóta megnyugtatóan rendeződött" – áll Latorcai közleményében.

Sivaráma Szvámi, a közösség egyik vezetője az indexnek a Kossuth téren kijelentette, hogy a tüntetést nem kényszerből, hanem azért tartják meg, mert amíg jogszabályban nem rendezik a közösség saját földjéhez való jogát, a figyelemfelhívás nem okafogyott. Hasonlóképpen azt a kérdést, hogy a közösség esetleg visszakapja az egyházi státuszt, akkor tekintik majd rendezettnek, ha az erre vonatkozó törvénymódosítást az Országgyűlés elfogadja.

Rovatok