Index Vakbarát Hírportál

Jóri szerint Péterfalvi megfélemlít

2011. december 14., szerda 08:51

Jogilag és az adatvédelmi hatóság függetlensége szempontjából is aggályosnak tartja Jóri András adatvédelmi biztos, hogy utódja, Péterfalvi Attila már kinevezése előtt, a közigazgatási minisztérium munkatársának jelenlétében válogat az ombudsmani hivatal munkatársai közül. Jóri levelében megfélemlítésről, az intézmény presztízsveszteségéről ír.

"Megfélemlít, rontja az adatvédelmi biztos irodájában dolgozók közti bizalmat, az ombudsmani intézmény presztízsét" - írta utódjáról Jóri András adatvédelmi ombudsman a Népszabadság értesülései szerint. A biztosi hivatal helyét januártól az adatvédelmi hatóság veszi át, melynek kinevezett vezetője, Péterfalvi Attila Jóri állítása szerint máris válogat a hivatal munkatársai közül, ötven ember közül csak harmincnak kínált valamilyen státust az új hatóságnál.

Jóri szerint Péterfalvinak nincs joga válogatni, mindenkit át kéne vennie. Ráadásul jogai korlátozásaként értékeli, hogy bár a munkáltatói jogokat december 31-ig még ő gyakorolja, Péterfalvi személyi döntéseket hoz.

Jóri munkatársainak elküldött levele szerint "megütközéssel" tapasztalta, hogy Péterfalvi a kiválasztott köztisztviselőkkel saját irodájában tárgyalt, december 8-án pedig már konkrét ajánlatot is tett. Ezzel szerinte utódja "ellehetetleníti a hivatal jogszerű és hatékony működését".

"Az ön magatartása többszörösen jogszabálysértő, jogellenes és etikátlan" - írta Péterfalvinak. Jóri értelmezésében a hatóság a hivatal jogutódjaként jön létre, így munkajogi szempontból is figyelembe kell venni a jogutódlás törvényi garanciáit.

Jóri a hatóság függetlenségéért is aggódik. Állítása szerint Péterfalvi a közigazgatási minisztérium munkatársának jelenlétében egyeztetett az átvenni kívánt dolgozókkal, márpedig a hatóságnak a későbbiekben a minisztérium tevékenységét is vizsgálnia kell.

Rovatok