Index Vakbarát Hírportál

Lehagyták volna a zsidó szót a budavári emléktábláról

2011. december 14., szerda 15:33

Törölnék a zsidó szót Carl Lutz emléktáblájáról az I. kerületben, hívta fel a figyelmet szerdán az LMP. A kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén fog dönteni az emléktábla-állításról. Mivel a kerületben egyedül az önkormányzat állíthat közterületről látható helyre emléktáblát, a Carl Lutz Alapítvány náluk kezdeményezte, hogy emléktáblát állítsanak a svájci diplomata volt lakóhelyén, az 1940-es években brit követségként működő Táncsics Mihály u. 1. számú ház falán. Az ilyen kéréseket egy eseti bizottság minősíti, melyet a főépítész hív össze, és ezután kerülnek a képviselő-testület elé.

Az Alapítvány kérése szerint a tábla szövege a következő lett volna: „A brit követség egykori épülete. Itt élt 1942-45 között Carl Lutz (1895-1975) svájci alkonzul, az Egyesült Királyság képviselője, sok ezer zsidó megmentője”. Az Aczél Péter főépítész által készített, és a polgármester által aláírt előterjesztés ebben a szövegben cserélte volna a zsidó szót arra, hogy üldözött. A szöveg angol nyelvű változatában is ridden került volna a jews helyére.

Az eseti bizottság azt sem támogatta, hogy feltüntethessék a táblaállítók nevét, az előterjesztés szerint azzal az érvvel, hogy nem az emlékükre készül a tábla.  Az előterjesztésben nincs szó arról, mi indokolná a zsidó szó lecserélését.

„Nem tudni, hogy mi késztette ilyen cselekedetre az urakat. Ha azért tették, mert szégyellik azt, amit 68 évvel ezelőtt magyarok műveltek magyar honfitársaikkal, akkor nagy hibát követtek el. A bűn takargatása ugyanis nem szünteti meg a szégyent, éppenséggel, hogy fenntartja bűntudatot. A bűntől való megszabadulás első lépése ugyanis a szembenézés tetteinkkel. Beismerés nélkül nincsen feloldozás” – áll az LMP Kaltenbach Jenő frakcióvezető és Váradiné Naszályi Márta helyi képviselő által jegyzett közleményében.

Hibáztak, maradhat

Az indokról az I. kerület sajtótitkáránál próbáltunk érdeklődni. "Eljárási hiba történt" - közölte Blázsovics Lívia. Elmondta, hogy csütörtökre kiigazítják az eredeti előterjesztést, ugyanis a jogszabályok alapján az önkormányzatnak egyáltalán nincs lehetősége arra, hogy az emléktáblák szövegének tartalmát megváltoztassa, csupán arról dönthet, hogy engedélyezi-e az adott emléktábla felállítását vagy sem. Így végül a testület elé az eredeti, a Carl Lutz Alapítvány által javasolt szöveggel - a zsidó szóval és a táblaállítók nevével - kerül majd az emléktábla ügye.

Arról, hogy eredetileg miért szerette volna lecserélni a zsidó szót az eseti bizottság, nem tudott tájékoztatást adni, mert a testület elnöke, a főépítész jelenleg külföldön tartózkodik.

Rovatok