Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a fűtés és a közvilágítás Szentendrén

2011. december 21., szerda 17:02

Drámai hangú levélben jelezte Szentendre polgármesterének a városi szolgáltató cég vezérigazgatója, hogy csőd fenyegeti a közszolgáltatásokat. Ha nem változik a helyzet, nem lesz egész nap távfűtés, éjfélkor lekapcsolják a közvilágítást, nem lesz téli útüzem és köztisztasági szolgáltatás, csak baleset-elhárítás esetén, és nem lesz parkfenntartás, csak a turisták által látogatott területeken. A vezérigazgató szerint a képviselő-testület egyes tagjai még csak ismertetni sem engedték a problémákat a decemberi testületi ülésen. Az alpolgármester szerint klasszikus likviditásmenedzselés folyik a városban, és a helyzet valóban súlyos.

Somogyi Zsolt, a Városi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója az egyik legutóbbi, december 8-án tartott képviselő-testületi ülésen elő akarta adni a városi cég problémáit, ám „finoman lekeverték" a felszólalását, írja Dietz Ferenc fideszes polgármesternek küldött levelében, amelyet a Társaság az Élhető Szentendréért honlapján hoztak nyilvánosságra.

Mint Somogyi írja, a szeptemberi testületi döntéssel megerősített pénzelvonás következtében mára „teljesen szétcsúszott" a társaság finanszírozása. Tovább rontotta a helyzetet, hogy a felajánlott helyiadó-fizetési halasztást sem kapták meg, és az állami, valamint önkormányzati intézmények egyike sem fizet, tartozásuk elérte az 50 millión forintot. A kötelezettségek feltorlódtak, már a béreket sem sikerült időben rendezni. A járulékokat az Apeh tíz nap elteltével inkasszálja, ami a hulladéklerakó kifizetését veszélyezteti – áll a levélben.

Látva cége és az önkormányzat tehetetlenségét, Somogyi azonnali beavatkozást kért, ami az önkormányzat teljes reorganizációját jelentené, a kifizetések azonnali leállításával és ellenőrzésével együtt. Megemlíti, hogy hangsúlyozottan és többször kérte a parkfenntartási megrendelések számláinak kifizetését, mert a számlák mögött „rongyosra versenyeztetett kisvállalkozók vannak", ellenben az „önkormányzat-közeli” cég teljesítetlen és adminisztrálatlan számlájának kifizetése érdekében szűnni nem akaró erőlködés folyik.

Nem szabad a szörnyű valót kimondani

Somogyi szerint fel kell állítani egy válságkezelő csoportot, amely képes és jogosult az önkormányzat reorganizációját lebonyolítani. Azt írja, „egyetértek a polgármesterrel abban, hogy nem szabad a szörnyű valót kimondani, mert felesleges hangulatkeltés lenne csupán, melynek következményi felmérhetetlenek". De hozzáteszi, hogy fel kell készülni a szolgáltatások korlátozására (nincs egész nap távfűtés, éjfélkor lekapcsolják a közvilágítást, nincs téli útüzem és köztisztasági szolgáltatás csak baleset-elhárítás esetén, nincs parkfenntartás, csak a turisták által látogatott területeken ), „melyet a válságra, az Orbán-kormányra vagy akármire hivatkozva jeleznünk kell a lakosok felé".

A felállítandó csapatnak az igazgató szerint azonnali ellenőrzés alá kell vennie az önkormányzati kifizetéseket, és egészséges prioritást kell felállítania a politikai vagy személyes sorrendiség helyett. Ennek első lépése lehetne a teljesen felesleges, életképtelen bizottságok megszüntetése és a tiszteletdíjak megvonása.

Török Balázs: Súlyos helyzetben van a város

A város polgármester-helyettese, Török Balázs az Indexnek elismerte, hogy súlyos helyzetben van a város. „Gazdagon szűkölködünk” – mondta. Szentendrének van egy 2,5 milliárdos lekötött bankbetétje, amihez pillanatnyilag nem fér hozzá, ezért „klasszikus likviditási menedzselésre” kényszerül az önkormányzat. A működési pénzekből kell finanszírozni több EU-s projektet is, így a városrehabilitációt és az orvosi rendelő felújítását, amíg a város hozzá nem jut a szükséges forrásokhoz.

Az orvosi rendelő miatt egyébként már a város ellenzéki képviselői is szót emeltek. A 691 milliós uniós forráshoz eredetileg csak 10 százalékot kellett hozzátennie a városnak, de a helyi költségvetést elvileg terhelő, közel 70 milliós önrész mára 363 millió fölé kúszott, azonban az igen drága orvosi műszerek beszerzésének költsége ebben még nincs benne, mivel a közbeszerzés még nem zárult le. A műszerekre a város eredetileg 300 millió forintot tervezett, de a költségek az árfolyamveszteség miatt várhatóan jelentősen emelkedni fognak a beszerzés végére. Török Balázs szerint a költségnövekedést több tényező is okozta: a projektet 2007-es szinten árazták be, az áfa-emelés, az infláció és az árfolyamvesztesség is rosszul jött, és az átszervezések miatt is többször kellett módosítani az irányszámokat.

Az alpolgármester szerint Somogyi felvetéseiről tud a városvezetés, az viszont, hogy milyen döntések születnek majd, az a képviselőtestület kompetenciájába tartozik.

Szentendre önkormányzata 2011-ben 11 milliárdos költségvetéssel gazdálkodhatott. A város azonban az idén jelentős, 900 millió és egymilliárd forint közötti hiányt halmozott fel.

Rovatok