Index Vakbarát Hírportál

Államosították a mobilfizetési rendszert

2011. december 23., péntek 12:15

Láng Zsolt II. kerületi polgármester és friss egyéni képviselő meghallotta miniszterelnöke szavát. Orbán Viktor nem csinál titkot abból, hogy szerinte vége a szabadpiaci kapitalizmusnak. Láng javaslatára ezért államosítják a mobil díjfizetést.

A törvény alapján az állami mobilfizetési monopólium egyszerűen elveszi az eddig mobilfizetéssel foglalkozó magánvállalkozások ügyfélkörét és eddig fel nem használt pénzét, hogy aztán a szolgáltatók „szigetszerű fejlesztésének” véget vetve „innovatív díjstruktúrákat” vezessen be. Olyan árakat, amilyeneket csak akar.

Az indokok között szerepel még a méretgazdaságosság, amivel megvalósítható az állami tulajdonú vállalatokra világszerte jellemző hatékony működés. A törvény indoklása szerint az államosítással „a közpénzek hatékony felhasználása és ellenőrzése is jelentősen hatékonyabbá válik”, amit el is hihetnénk, ha az elmúlt tíz évben még sose próbáltuk volna kideríteni, hogy mire mennyit költ bármilyen állami intézmény vagy vállalat.

A törvény védelmében viszont hozzáfűznénk, hogy a mobilfizetési rendszerekben eddig sem érvényesült igazán a szabad piac áldásos hatása, mert a három nagy szolgáltató tökéletesen összehangolta tarifáit, ráadásul igyekezett minden létező szolgáltatásra külön díjfizetési rendszert kiépíteni.

A nemzeti mobilfizetési rendszer pedig remek kiegészítője lehet a hamarosan felálló nemzeti mobiltársaságnak is.

Rovatok