Index Vakbarát Hírportál

Orbán és a magyar Trabant

2011. december 26., hétfő 13:24

Éles kritikákat fogalmaz meg a brit Guardian Orbán Viktorral foglakozó szerkesztőségi cikke, ami a miniszterelnököt egy olyan Trabant vezetőjéhez hasonlítja, ami teljes gázzal hajt egy készülő európai tömegkarambol felé.

A lap szerint a kormányváltáskor Orbán ígéretet tett arra, hogy valódi rendszerváltást visz véghez, miután az 1989-es szerinte elbukott. Ennek keretében jelentős változások történtek az állami intézményekben, az államfő, a legfőbb ügyész és a PSZÁF-elnök posztjára a Fideszhez közeli embereket neveztek ki, de hozzányúltak az Alkotmánybírósághoz és a Nemzeti Bank monetáris tanácsához is, és állami testület ellenőrzi a médiát.

Orbán forradalma nem a szegényekről szól - írja a cikk, ami szerint Orbán az ország viharos múltját használja fel arra, hogy visszafordítsa az idő kerekét. Így a Fidesz víziója szerint az ország többé nem köztársaság, hanem a "magyarok országa", amibe beletartoznak a határon túli magyarok is, így létrehozva Nagy-Magyarország térképét. A lap szerint Orbán pártja flörtöl a Jobbikkal is, aminek az egyenruhásai Észak-Magyarországon romákat terrorizáltak.

Mindeközben Orbán elidegenítette az ország szinte összes természetes szövetségesét, egy idő után Hillary Clintonnak, az EU-nak és az IMF-nek is elege lett - írja a lap, ami szerint az állam fő problémája nem az államadósság, hanem a kormány. A szembenállás két jogszabály, a jegybanktörvény és a múlt héten elfogadott pénzügyi stabilitási törvény körül csúcsosodott ki, amik miatt a lap szerint csekéllyé vált a hitelmegállapodás esélye. A lap emlékeztet arra is, hogy miután az S&P bóvliba sorolta le a magyar állampapírokat, azok hozama átlépte a kilenc százalékos szintet is.

Mindeddig Orbán reakciója az volt, hogy tovább nyomta a gázpedált, autóját egyenesen az EU-kamionnak irányítva - írja a lap, ami szerint kérdés, hogy Orbán esete kivétel, vagy pedig általánossá válik Európa perifériáján az övéhez hasonló nacionalista politika.

Rovatok