Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsítottként hallgatták ki Gyeneseit

2012. január 4., szerda 06:02

A Gyurcsány-kormány volt önkormányzati miniszterét, Gyenesei István magánokirat-hamisítási ügyben gyanúsítottként hallgatta ki a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, írja a szerdai Magyar Nemzet ügyvédi forrásra hivatkozva. Még szeptemberben tett feljelentést a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság, miután két nap alatt két egymásnak ellentmondó dokumentumot kapott Ormai István megyei képviselői mandátumáról.

Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, aki korábban több cikluson át a Somogy megyei közgyűlés elnöke volt, szeptember 14-én beadványt juttatott el a testülethez, amelyben tudatta, hogy Nagyatád polgármestere, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. Ormai viszont, aki korábban szakított a Somogyért Egyesülettel, két nappal korábban közölte a bizottsággal, hogy nem mondott le tisztségéről. Állítása szerint a Gyeneseiék által benyújtott, szeptember 12-ei keltezésű dokumentumot nem írta alá, csak egy dátum nélküli biankó nyilatkozatot, de azt sem tavaly szeptemberben, hanem még 2010 októberében, presszió alatt.

A területi választási bizottság ezután úgy döntött, hogy a rendőrségnek kell kiderítenie, történt-e jogszabálysértés az ellentmondó nyilatkozatok ügyében. Néhány nappal később Gyenesei lényegében elismerte, hogy utólag érvényesítették Ormai István megyei képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatát. Arról viszont nem beszélt, hogy a biankó dokumentumra ki írta rá a dátumot.

A botrány kirobbanása után a Somogy megyei közgyűlés felszólította Gyeneseit, hogy a közgyűlés jó hírnevének megóvása érdekében mondjon le mandátumáról, de Gyenesei nem tett így, mondván az Ormaival kapcsolatos irat korrekt, jogszerű, amit bizonyítani is tud. Hozzátette, hogy a feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, ezért kikérte magának, hogy személyében támadják, ismerteti a Magyar Nemzet. Gyenesei a gyanúsítás ellen panasszal élt, melyet a Fejér Megyei Főügyészség bírál el.

Rovatok