Index Vakbarát Hírportál

Márciustól csak egyhavi gyógyszert ír fel az orvos

2012. január 4., szerda 07:29

Kedden hirdették ki a Magyar Közlönyben Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter rendeletét az egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. Az új szabályozás szerint márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. Ha a legkisebb eredeti csomagolás ennél több gyógyszert tartalmaz, akkor lehet akkora mennyiséget rendelni.

A jelenleg hatályos szabályozás még csak azt írja elő: az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy az elegendő legyen a szakszerű gyógykezeléshez a legközelebbi orvosi vizsgálatig. Az orvosnak eddig a 30 napot meghaladó mennyiség felírását egyes esetekben még indokolnia sem kellett.

Az új rendszerben a szigorú előírásoktól csak rendkívüli méltánylást érdemlő betegellátási érdekből térhet el az orvos. Ilyenkor legfeljebb egy évre elegendő gyógyszert rendelhet, és ennek indokát a beteg nyilvántartásában fel kell tüntetni, a vényre rá kell írni, hogy a rendelt gyógyszer meddig elegendő, és mikortól váltható ki.

Áprilistól a koleszterincsökkentőkre bevezetik a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést.

Rovatok