Index Vakbarát Hírportál

Mégis fel lehet iratni háromhavi gyógyszert

2012. január 9., hétfő 12:43

A múlt héten megjelentekkel szemben mégsem tiltják meg az orvosoknak, hogy egyhavinál nagyobb mennyiségű gyógyszert lehessen felírni. Kiváltani viszont tényleg csak egyhavi gyógyszert lehet, bár ettől is el lehet térni különleges esetekben. Kivételesen pedig akár egy évre elegendő gyógyszert is fel lehet írni.

A Magyar Közlönyben megjelentekkel ellentétben indokolt esetben a jövőben is felírhatnak az orvosok háromhavi gyógyszeradagot, viszont ezt ezentúl három külön vényen kell megtenniük, és a betegek egyszerre legfeljebb egyhavi adagot válthatnak ki.

A betegnek tehát az új szabályok szerint sem kell havonta gyógyszerfelírás miatt felkeresnie az orvosát.

Azt, hogy egyszerre legfeljebb egyhavi adagot lehet kiváltani, az egészségügyi államtitkárság azzal indokolta, hogy ha a beteg kezelése közben a terápia átállítására lenne szükség (például mellékhatás miatt), akkor sem neki, sem a társadalombiztosításnak nem jelent pazarlást a feleslegessé vált, már kiváltott gyógyszer.

Változás még, hogy hogy szájon át szedhető gyógyszernél az orvos nem tünteti fel, hogy mely időpontig írta fel a gyógyszert, legfeljebb harminc napra elegendő adható ki. Ha azonban az orvos a vényen és a beteg dokumentációjában jelöli, hogy mely időtartamig látta el a beteget, akkor a harminc napot meghaladó mennyiség is kiadható.

A szabályozás továbbra is tartalmazza a "kivételes betegellátási érdek" esetét, amely szerint az orvos egy vényen akár egy évre (tizenkét hónapra) elegendő gyógyszermennyiséget is rendelhet.

Rovatok