Index Vakbarát Hírportál

Két civilszervezet is megvédi a kormányt

2012. január 12., csütörtök 16:17

A Civil Együttműködési Tanácskozás Fóruma felkérte az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy "ne támadják Magyarország kormányát, mert ezzel a magyar nép szuverenitását kérdőjelezik meg". A Professzorok Batthyány Köre pedig közleményben áll ki az új alkotmány mellett, és elítéli az országgal szembeni hidegháborús hisztériát.

Az EU és az USA ne támadja HUN-t

Csizmadia László, a civil szervezet elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány teljesítményét a magyar állampolgárok jogosultak megítélni és értékelni. Úgy véli, hogy sokan nem értik a nyugati világban a kormány kétharmados többségét, azt, hogy "átütő erejű szavazás történt egy végletekig áldemokratikus, saját népét semmibe vevő liberális-szocialista hatalmi rendszer megbuktatásáért".

Kitért arra is, hogy az 1989-es ideiglenes alkotmány megőrizte az 1949-es sztálini alkotmány szellemiségét, amely a "posztkommunista rendszer érdekeit és ezzel együtt a volt kommunista utódpártot szolgálta".

Az elnök ismertetése szerint 2009-ben a civil társadalom, 1100 szervezet társadalmi szerződést adott át a Fidesz-KDNP-nek, követelve az új alkotmányozást. Hozzátette, hogy az alaptörvényt széleskörű társadalmi vita után fogadták el.

Az európai uniós és a külföldi sajtó bírálataira reagálva idézett a dokumentumból, miszerint "a magyar nemzet biztosítja a nemzetközi jog és magyar jog összhangját, Magyarország elfogadja a nemzetközi jog általánosan elismert szabályait".

A gazdaság az elmúlt két évben erősödött

Csizmadia László úgy látja, hogy a magyar gazdaság az elmúlt két évben megerősödött, az államadósság devizában számított aránya jelentősen apadt, a Magyra Nemzeti Bank devizatartaléka 2008-hoz viszonyítva duplájára, 38 milliárd euróra nőtt. Hangsúlyozta: Magyarország nincs csődhelyzetben.

Arról is beszámolt, hogy a Civil Együttműködési Tanácskozás Fóruma bízik az IMF-fel és az Európai Unió illetékes bizottságával folytatott tárgyalás eredményességében és a biztonsági hitelkeretről szóló megállapodás mielőbbi megkötésében.

"A magyar nemzet polgárai saját erőfeszítésükkel, nélkülözést is vállalva kívánják megoldani a gazdasági nehézségeiket" – tette hozzá a civil szervezet elnöke. Megjegyezte: "nem tűrhetjük az Európai Unió példátlanul súlyos válságát előidéző pénzügyi-banki birodalom felelőtlen magatartását, tiltakozunk a hitelminősítők államok feletti uralma ellen". Véleménye szerint jogos elvárás, hogy a gazdasági válság terheiből ők is arányosan vegyék ki a részüket.

Csizmadia László meghívta a külföldi sajtó képviselőit egy békés, civil, utcai demonstrációra, amely "hitet tesz a nemzet szuverenitásának megőrzése és a magyar kormány iránti bizalom mellett". Jelezte, hogy minden olyan demonstrációt támogatnak, amely erre hivatott, így a január 21-re tervezett békemenetet is.

A Civil Együttműködési Tanácskozás Fóruma 2011. december 9-én tartotta alakuló ülését, elmondásuk szerint több mint ezer civil szervezet áll mögöttük.

A külföldi támadásokat belföldről sugalmazzák

A Professzorok Batthyány Köre kiáll az új magyar alkotmányos rend mellett, annak ellenére, hogy azt látják: az új alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos jogszabályok nem tökéletesek, az év végi törvénykezési hajrá stílusát pedig nem helyeslik.

A Professzorok Batthyány Körének elnöksége az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy meggyőződésük, hogy a fő irány – a "törekvés a nemzeti érdekek hathatós védelmére a nemzetközi érdekcsoportok és hazai kiszolgálóik egyre erősebb nyomásával szemben" – helyes."

"A vehemens nemzetközi reakciókban a demokrácia képmutató féltése örvén a gazdasági érdekek mutatkoznak meg" – fogalmaznak, hozzátéve, hogy ugyanazok, akik most elítélően nyilatkoznak "a magyar demokrácia állítólagos sérelméről", szó nélkül tudomásul veszik, nemegyszer támogatják a harmadik világ diktatúráit, ha gazdasági érdekeik ezt diktálják. A szervezet szerint az erős magyar kormányzat és a jelentős parlamenti többség "függetlenségünket és az évezredes magyar kultúrát védelmezi velük szemben a vágtató globalizáció viszonyai között", és ezzel a magyarok jelentős többsége is egyetért.

A világ általában csekély figyelmet fordít a Magyarországhoz hasonló államok belviszonyaira, a magyar érdekeket külföldön ért sérelmek fölötti európai közöny pedig azt mutatja, hogy "az EU-t sem igazán érdekeljük", a külföldről jövő támadások ezért különösen feltűnőek és igazságtalanok, ám szerintük felismerhető róluk, hogy belföldről sugalmazzák őket.

Hidegháborús hisztéria

"Úgy látszik, a kommunista múlttal való szakításnak és a külföldtől való gazdasági függőség csökkentésének az érdeksérelmei találkoznak. Az országgal szembeni hidegháborús hisztéria már nemcsak a kormányt, a kormánypártokat veszélyezteti, hanem a nehéz helyzetben lévő ország talpon maradását, nemzeti céljainkat is" – írták, példátlannak nevezve, hogy "egy nemzet politikai erői színjátékaikat ilyen mértékben a külföldnek játsszák a saját nemzetük érdekeinek rovására".

Zárásul önmegtartóztatásra szólítják fel "a rágalmakat fújó politikusokat, közírókat, szerkesztőségeket. Lássák be, hogy amit művelnek, az minden józan mértéket felülmúl, és előbb-utóbb éppúgy ellenük fordul, mint a Gyurcsány-kormány ellen Gyurcsány hazugságpolitikája. Mindössze az ország megy tönkre közben" – írják.

A Professzorok Batthyány Köre 1995-ben alakult, és a honlapja szerint a célja, hogy "a polgári értékrendet magukénak valló egyetemi tanárok közös munkájának keretet biztosítson, és a jelen kihívásaira megoldásokat keresve hozzájáruljon a nemzet szellemi energiáinak mozgósításához."

Rovatok