Index Vakbarát Hírportál

Elsukorózta a kormány a Fradi-pályát?

2012. január 13., péntek 07:22 | aznap frissítve

Ugyanazt a hibát véthette a Fradi-pálya ügyében az Orbán-kormány, ami miatt Gyurcsány Ferencet hivatali visszaéléssel gyanúsították meg a sukorói telekcsere ügyében, véli Tátrai Miklós. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója - akit amúgy a pálya eladása miatt Budai Gyula feljelentett - szerint ráadásul 5 milliárdos veszteség is érhette az államot a visszavásárláskor.

"A miniszterelnök az értékesítés módjának meghatározásával a hatáskörét túllépte, mivel az értékesítés módjának meghatározása a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hatáskörébe tartozott". Ezzel az indoklással gyanúsította meg hivatali visszaéléssel az ügyészség Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt a sukorói kaszinóberuházás ügyében, ugyanakkor pont ugyanezt követhette el a jelenlegi kormány az FTC Üllői úti stadionjának visszavásárlásáról szóló határozatában, írja a Népszabadság.

Legalábbis Tátrai Miklós, az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatója szerint, akit pont a Fradi-pálya eladása miatt fogott perbe Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. Tátrai állítása szerint a kormány határozatban döntött arról, hogy a Ferencváros stadionját és a telket, amin a stadion áll, 6,2 milliárd forintért kell visszavásárolni a külföldi befektetőtől. Ezzel szerinte megvalósult a hivatali visszaélés bűncselekménye, mivel az ár és a vásárlás módjának meghatározása a törvény szerint a vagyonkezelőjé lett volna, azaz a kormány hatáskört vont el.

"A Ferencváros egy börtönt is megjárt, a médián keresztül üzengető ember groteszk hattyútáncát nem kívánja kommentálni" - reagált a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor Tátrai vádjaira. Bár Kubatov azt sugallja, Tátrait elítélték, az MNV korábbi vezérigazgatója csak előzetes letartóztatásban volt. Kubatov levelében mégis egy másik helyen is utal arra, hogy Tátrai börtönben volt, szerinte ítélőképességét "a börtönben töltött időszak" befolyásolta. Mint írja, Tátrai számára nyilván "szokatlan", hogy az állam "szigorú szabályokkal igyekszik az eltékozolt állami vagyont visszaszerezni".

Tátrai szerint a Fradi-pálya visszavásárlásakor súlyos veszteség is érte az államot. Az ellene folyó perben ugyanis a telket és a stadion 2008-as értékét 3,8 milliárd forintra becsülték, 2,4 milliárd forinttal kevesebre, mint amennyiért végül visszavásárolták. Tátrai szerint ráadásul a telek azóta vesztett értékéből, alapesetben is legfeljebb 3,5 milliárdot érhet.

Ráadásul a hangoztatott szándék szerint a régi stadiont elbontják és teljesen újat építenek helyette, márpedig a bontásra ítélt felépítményért nem is fizethetett volna az állam, a telek így máris csak 1,3 milliárd forintot ér. Ebből pedig le kell vonni egy felesleges telekrész félmilliárdos árát is, így valójában csak 830 millió forintot érne az a telek, amiért az állam végül az elmaradt fejlesztések fejében levont 1,2 milliárdot nem számítva 5 milliárd forintot fizetett.

A Népszabadság értesülései szerint Tátrai feljelentést kíván tenni az ügyben.

Rovatok