Index Vakbarát Hírportál

Láng Zsolt pont belecsúszott az egymillióba

2012. január 18., szerda 07:11 | aznap frissítve

A II kerületi időközi választásokra 929 ezer forintot költött a Fidesz. A novemberi kampány idején az LMP azzal vádolta a Fideszt, hogy az előírt egymillió forintnál jóval többet, közel 15 millió forintot költött a kampányra.

A novemberi II. kerületi időközi országgyűlési választásokra a Fidesz 929 ezer forintit költött – olvasható a Hivatalos Értesítő keddi számában. A Fidesz ezzel betartotta a jogszabályi előírásokat, a pártok ugyanis képviselőjelöltenként egymillió forintot fordíthatnak kampányra.

Karácsony Gergely, az LMP II. kerületi jelöltje a novemberi kampány idején törvénysértéssel vádolta Lángot, azt állította, hogy a fideszes politikus a megengedettnél többet költött a választási kampányra.

A politikus sajtótájékoztatóján akkor egy fotóalbumot mutatott be, amelyben Láng Zsolt mintegy száz választási plakátjáról készített fénykép volt. Karácsony szerint a hirdetmények piaci értéke együtt mintegy ötmillió forint lehetett. Szerinte a Fidesz – a többi plakáttal együtt – összesen legalább 15 millió forintot költött Láng kampányára.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője erre reagálva akkor azt mondta, hogy a Fidesz mindig el tudott számolni a kampányaival a megfelelő hivatalos szerveknek. Az elszámolások mindig helyesek voltak, nem találtak bennük kifogást, tette hozzá Selmeczi.

A II. kerületben azért tartottak időközi választást, mert a körzetben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen volt. Láng Zsolt a második fordulóban szerzett mandátumot, a szavazatok  58,45 százalékát kapta meg. Az MSZP-s jelölt a második, az LMP-s a harmadik helyen végzett.

Mivel Láng az időközi választások előtt is parlamenti képviselő volt (listáról szerzett mandátumot), listás helyéről lemondott, helyét a Fidesz elnökségének javaslatára Csóti György volt MDF-es képviselő, korábbi zágrábi magyar nagykövet foglalta el.

Rovatok