Index Vakbarát Hírportál

Dulakodás Cser Ágnesék kongresszusán

2012. január 20., péntek 12:13 | aznap frissítve

Dulakodás és lökdösődés alakult ki az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kongresszusán, amely jelenleg is zajlik a Vidékfejlesztési Minisztérium épületében, értesült az Index.

A kongresszusra Gaskó István, a Liga szakszervezeti szövetség elnöke is be akart jutni öt munkatársával. Vele volt Tímár Péter, az EDDSZ Csongrád megyei elnöke is, és Lerch Ferenc ceglédi orvos, akit több szervezet is elnöknek jelölt a kongresszusra.  Az eseményt biztosító őrző-védő szolgálat azonban útjukat állta, és dulakodás alakult ki. Gaskó István az Indexnek azt mondta: a vitában és lökdösődésben Cser Ágnes, az EDDSZ vitatott státuszú elnöke is részt vett. Cser Ágnest egyelőre nem sikerült elérnünk, mert a kongresszus most is ülésezik.

Tavaly dececemberben a Fővárosi Ítélőtábla végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatot. Az EDDSZ 2010. februári kongresszusán ugyanis csak az lehetett jelölt, aki „őszinte", „jól felkészült" és „elkötelezett", illetve nem megy szembe a 2005-2010 közötti kongresszusi és egyéb testületi határozatokkal. Emiatt nem kerülhetett fel a jelöltek közé Fazekas Éva, az érdekképviselet Borsod megyei elnöke. A kongresszuson végül csak Cser Ágnes korábbi elnök került fel a szavazólapra.

Cser Ágnes december 16-án tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: addig az EDDSZ-elnökének tekinti magát, amíg kézhez nem veszi az ítéletet. Másnap bejelentette, hogy egy másik szervezettel megalakították a hetedik magyar konföderációt, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetségét, az MSZ EDDSZSZ-t.

A Gaskó István által vezetett Liga január elején, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "a szervezet volt elnöke, dr. Cser Ágnes homokba dugta a fejét, és nem hajlandó tudomásul venni a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet". Ennek értelmében - mint írták - az EDDSZ-nek jogerősen nincs elnöke. A szakszervezet azt írta: miután az EDDSZ mostanáig nem jelezte hivatalosan kilépését, így a Liga Szakszervezetek továbbra is tagjának tekinti. Hozzátették: az EDDSZ törvényesen és az alapszabály szerint megválasztott új elnökét várja egyeztetésre a jövőbeni együttműködésről a Liga Szakszervezetek.

Január 19-én Cser Ágnes azt közölte: a Fővárosi Főügyészséghez fordult, azt kérve, szólítsák fel Gaskó Istvánt, a Liga elnökét, hogy ne avatkozzon be az EDDSZ tevékenységébe, ne járjon el helyette. Közleménye szerint Gaskó István megsértette a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) alapszabályát, melynek következtében hivatalosan már nem tekinthető a VDSZSZ elnökének. Indoklásul Cser Ágnes azt írta: Gaskó István, aki egyben a Ligakonföderáció elnöke, 2011. december 21-én személyes nyilatkozata szerint belépett az EDDSZ Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Alapszervezetébe, amely egy másik szervezettel együtt az EDDSZ országos elnökének jelölte. Gaskó István ezáltal kizárta magát a VDSZSZ tisztségviselői sorából.

Kitért arra is, hogy Gaskó István a Liga elnökeként "nem hajlandó tudomásul venni" az EDDSZ testületének tavaly szeptemberi döntését, miszerint nem fizetik tovább a Liga-tagsággal együtt járó tagdíjat, azaz megszüntetik a tagságukat. Álláspontjuk szerint az EDDSZ 2011. október 15. óta nem tagja a Ligának.

Rovatok