Index Vakbarát Hírportál

Tudományos testületre bíznák a Schmitt-ügyet

2012. január 26., csütörtök 17:07

A Jobbik kivételével a parlamenti pártok szerint nem országgyűlési vizsgálóbizottságnak, hanem tudományos testületnek kell vizsgálnia Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori disszertációjának keletkezését. A Jobbik csütörtökön jelentette be, hogy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását javasolja a plágiumgyanú ügyében.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: az államfő 1992-ben írt kisdoktori disszertációjának keletkezésével és a köztársasági elnöknek az ügyben tett nyilatkozataival kapcsolatban kezdeményezik a parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását.

Nem támogatják

A Fidesz-frakció sajtóosztálya azt közölte, hogy a képviselőcsoport egy tudományos munka minősítését inkább a témát ismerő tudósokra bízza. Mivel a Semmelweis Egyetem már létrehozott egy tényfeltáró bizottságot, amelynek jelentést kell készítenie az államfő kisdoktori disszertációjának keletkezéséről, a nagyobbik kormánypárti frakciónak semmi oka támogatni a Jobbik kezdeményezését  rögzítették.

A kisebbik kormánypárt, a KDNP sem támogatja a parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását.
A Jobbik által kezdeményezett testület megalakítását az MSZP sem támogatja. Szanyi Tibor, a szocialisták elnökségi tagja azt mondta: a parlamentnek nem feladata a tudományos teljesítmények értékelése, Schmitt Pál doktori disszertációjának vizsgálatára pedig a Semmelweis Egyetemen már megalakult egy tényfeltáró bizottság. Hozzátette, a parlamentnek csak akkor lesz dolga az ügyben, ha bebizonyosodik, amit Schmitt Pál eddig nem tudott érdemben cáfolni, vagyis hogy másolta dolgozatát, ebben az esetben viszont szerinte az Országgyűlésnek szavaznia kellene az államfő jövőjéről.

Az LMP eddig is minden parlamenti vizsgálóbizottság felállítását támogatta, és most sem zárkóznak el ez elől, de a párt álláspontja szerint a kérdés tisztázása elsősorban a tudomány képviselőire tartozik  mondta Karácsony Gergely. A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, hogy a vizsgálatnak lehetnek súlyos politikai következményei, de nem a parlamenti bizottság dolga azt megállapítani, hogy a köztársasági elnök valóban plagizált-e, az ügyben inkább a Magyar Tudományos Akadémiának kellene megnyugtató választ adnia.

Rovatok