Index Vakbarát Hírportál

Újra visszaszámolnak a rezidensek

2012. február 1., szerda 13:47

A Magyar Rezidens Szövetség szerdán újraindította a letétbe helyezett felmondólevelek "aktiválásával" kapcsolatos visszaszámlálást, mivel a három hónapos türelmi időből egy hónap már eltelt.

A szövetség a honlapján emlékeztetett, hogy a felmondónyilatkozatok "aktiválását" a kormányzattal folytatott  egyeztetések miatt áprilisig halasztották el. A visszaszámláló azt jelzi, hogy még ötvenhat nap van arra, hogy az egészségügyi dolgozókat képviselő szervezetek és a kormányzat megegyezzenek az ágazatban dolgozók munkakörülményeinek és anyagi helyzetének javításáról.

A Magyar Rezidens Szövetség május végén indította el az akcióját, amelynek keretében az orvosok év végéig "letétbe" helyezhették felmondónyilatkozataikat annak érdekében, hogy a kormányzat mielőbb tegyen érdemi lépéseket az ágazatban dolgozók anyagi- és munkakörülményeinek javítása érdekében.

A rezidensszövetségnek az a kitűzött célja, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát. A kezdő orvosoknak nettó kétszázezer, míg a szakorvosoknak nettó háromszázezer forintos bért, továbbá a teljes orvostársadalom számára lépcsőzetes béremelést kértek.

Az MRSZ vezetősége december 30-án jelentette be, hogy három hónapra felfüggesztik a letétbe helyezett felmondónyilatkozatok "élesítését", mivel december 29-én Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak. Január elején a szövetség honlapján azt közölte, hogy további felmondólevelek letétbe helyezését várja a kollégáktól. A célok változatlanok, egyedül a határidő változott, de többször ezen már nem módosítanak.

Január 5-én, a bérrendezést célzó első egyeztetés után Szócska Miklós azt mondta, hogy az orvosokat és a szakdolgozókat érintő fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresnek az egészségügyben. Mint hozzátette: 30,6 milliárd forint már rendelkezésre áll, és a különböző beavatkozásokból további  tízmilliárdot remélnek.

Papp Magor, az MRSZ elnöke akkor azt mondta, hogy a bértárgyalások alapjához, hangulatjavító intézkedésekhez elegendő az egészségügyi államtitkár által megnevezett több tízmilliárd forintos forrás.

Egy héttel később az államtitkár ismét hivatalában fogadta az egyes szakmai szervezetek, érdekképviseletek és a köztestületek képviselőit, hogy a dolgozók helyzetének javításáról tárgyaljanak. A tárgyalásról hivatalosan nem közöltek részleteket. Úgy tudni, hogy  megállapodtak, hogy az államtitkárság a következő, január végére tervezett egyeztetésre elkészíti a bértérképet, amely megmutatja, hogy az egyes térségekben milyen mértékű bérrendezésre van szükség. Egyelőre nincs pontos információ, hogy a felek mikor tárgyalnak ismét.

Január 17-én, egy egészségügyi témájú tanácskozáson Papp Magor elmondta, hogy az Élhető magyar egészségügyet! mozgalmuk keretében 2512 felmondólevelet helyeztek eddig ügyvédi letétbe. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy az önkéntes túlmunka visszautasításáról szóló akciójukhoz közel 2500-an csatlakoztak. Akkor kiderült, hogy az egyes szakmai szervezetek más-más módon oldanák meg a bérrendezést. Bélteczki szerint az egészségügyi dolgozók ötvenezer forintos, orvosok tekintetében pedig százezer forintos béremelése mintegy nettó hetvenhatmilliárd forintból megvalósítható lenne. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke három lépcsős bérrendezésről beszélt.

Rovatok