Index Vakbarát Hírportál

Szigorúbb ítéletet kért az ügyészség Geréb Ágnesre

2012. február 3., péntek 14:17

A Fővárosi Ítélőtáblán pénteken megkezdődött Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társai ügyének másodfokú tárgyalása. Geréb Ágnest első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, továbbá öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Az ügyészség a tárgyaláson Geréb Ágnest illetően a letöltendő fogházbüntetés végrehajtása mellett a foglalkozástól való eltiltás meghosszabbítását kérte. Ezen felül minden vádlott vonatkozásában indítványozta a bűnösség megállapítását, a másodrendű vádlottnál felfüggesztett szabadságvesztést, a többi vádlottnál szankció alkalmazását kérte.

A védelem részéről felmentést célzó fellebbezést nyújtottak be. Geréb Ágnes védője a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés elkövetéséről szóló mindkét eset vonatkozásában bizonyítottság hiányában, megalapozatlanság miatt kért felmentést.

Fazekas Tamás a másod-, harmad- és negyedrendű vádlott védője az elsőfokú ítélet felmentő rendelkezéseinek helybenhagyását kérte, míg a másodrendű vádlottra vonatkozóan az ítélet megváltoztatását, felmentését kérte.

A pénteki tárgyaláson a védelem elfogultnak nevezte az első fokon lezajlott bírósági eljárást. Véleményük szerint előnyt élveztek a hatóság által felkért szakértők, akik az otthonszülésről nem rendelkeznek sem elegendő ismerettel, sem tapasztalattal. A védelem által benyújtott külföldi szakértői véleményeket pedig – amelyek a konkrét ügyekről is állást foglaltak – érdemi értékelés nélkül kizárták, nem voltak egyenértékűek a vád és a védelem által berendelt bizonyítékok – mondta Pelle Andrea, aki Geréb Ágnes és az ötödrendű vádlott ügyvédje.

Geréb Ágnes és társainak tárgyalása négy esetről szól. A másodfokú tárgyalás ezek ismertetésével, majd az azokban hozott elsőfokú bírósági ítélet felsorolásával kezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán. Ezek közül Geréb Ágnest egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében találták bűnösnek.

Rovatok