Index Vakbarát Hírportál

Aki kimarad, lemarad

2012. február 6., hétfő 18:07

A Szolidaritás Mozgalom a múlt heti bejelentés ellenére mégsem alakul párttá, helyette újfajta ellenzéki politizálást hirdet. Március 10-én visszafoglalják a Fidesztől a kokárdát, hogy öt nappal később már mindenki félelem nélkül hordhassa.

A Szolidaritás Mozgalom továbbra is kitart a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) összehívása mellett, bár az LMP a január végi kongresszuson, a 4K! pedig ma jelezte, hogy egyelőre nem kívánnak részt venni az ellenzéki együttműködésben. Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a parlamenti és azon kívüli ellenzéki pártok bevonására egy későbbi fázisban kerül majd sor: elsőként civil szervezetekkel az együttműködés céljait és kereteit, majd szakértőkkel a programot dolgozzák ki.

Keserű pirula, ostyában

Az ellenzéki oldalon egyre többen látják úgy, hogy – különösen az új, a kormánypártoknak kedvező választási törvény mellett – csak egy szélesebb ellenzéki szövetségnek lehet esélye a jelenlegi koalíció leváltására. A sokak által messiásként várt Bajnai Gordont a jelek szerint egyebek mellett épp e felismerés következményei – az MSZP helyi szervezeteinek támogatása nélkül nincs értelme indulni, viszont  az MSZP részvétele elriasztja  a legalább egymilliónyi csalódott Fidesz-szavazót – taglózzák le és teszik döntésképtelenné.

Az alulról szerveződő Szolidaritás Mozgalom stratégiája ugyanezen a felismerésen alapul, de más logikát követ: szerintük a Fidesz leváltására szövetkező pártoknak vissza kell fogniuk egyéni ambícióikat és tompítaniuk kell "hatalmi-szervezeti reprezentációjukat". Ezért először egy társadalmi kerekasztalnál civil és szakértői alapon kell a közös politizálás új kereteit kialakítani. A pártok (köztük elsősorban az MSZP és a Demokratikus Koalíció) ezt követően eldönthetnék, hogy elismerik-e a felelősségüket válság kialakulásában, és a demokratikus korrekció valamint a gazdasági-szociális irányváltás érdekében vállalják-e az együttműködéssel járó önkorlátozást. Ha az MSZP és a DK elfogadná a feltételeket, kevésbé lenne keserű a pirula a szocialistáktól és Gyurcsánytól irtózó, de Orbánt meneszteni kész szavazóknak..

Erre, mint mondta, már azért is szükség van, mert előfordulhat, hogy előrehozott választásra lesz szükség, amire azonban az ellenzék ma még nincs felkészülve. Kónya szerint egy ilyen helyzetben káosz alakulhatna ki, ezért először azokat a közös alapokat kell meghatározni, amelyeket a társadalom támogat.

A sajtótájékoztatón Kónya ismertette a Szolidaritás politikai nyilatkozatát. Az országot működésképtelennek nevezte, mert szerinte leállt a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a közlekedés és a közbiztonság. Az emberek kiszolgáltatottak és félelemben, létbizonytalanságban élnek. Az ország nem fejlődik, egyre nő a mélyszegénység, a napi megélhetés mind több embernek okoz gondot.

A Szolidaritás Mozgalom a nyilatkozat szerint nem alakul párttá, mivel "ideológiai, érzelmi beállítódástól függetlenül nyitott mindenki előtt, aki elfogadja az alapelveit". Ezzel a szervezet lényegében Kónya Péter múlt heti bejelentésére cáfolt rá, mely szerint összefogás hiányában a szervezet kész önállóan megmutatkozni.

Kónya szerint megoldást csak a széles összefogás jelenthet – ezért hívták össze a DEKA-t. Mint mondta, nem az számít, hogy baloldali, liberális vagy jobboldali-e valaki, hanem hogy hajlandó-e közreműködni a jelenlegi helyzetből kivezető út megtalálásában, és segíteni a bajba jutottaknak. Mivel az Orbán-kormány új, torz választási törvénye szövetségkötési kényszert eredményezett, a DEKA a civilek és a demokratikus pártok "értelmes párbeszédének" kerete lehetne – áll a Szolidaritás nyilatkozatában.

A kerekasztal feladata a köztársaság, a demokrácia rendjének helyreállítása és a társadalmi szolidaritás megteremtése – mondta Kónya, hangsúlyozva, hogy nem kívánják az elmúlt 20 évet visszacsinálni, nem az országot csődbe vivő rendszer politikai restaurációja a céljuk. A Szolidaritás a kerekasztal-tárgyalások sikere érdekében az új választási törvény átmeneti elfogadását, közös program készítését, a populista ígérgetés elkerülését, az önreprezentáció visszafogását kéri a DEKA résztvevőitől.

A nyilatkozat szerint a Fidesz-KDNP csak úgy váltható le, ha a DEKA résztvevői felismerik, hogy a viták során kibontakozó konszenzus mindegyiküknek esélyt nyújt, de csak ez nyújt esélyt a szavazatok elnyerésére. "Aki kimarad, lemarad" – reagált Kónya az LMP és a 4K! távolmaradására, ugyanakkor közölte, hogy a Szolidaritás vezetői a jövő héten tárgyalásokat kezdenek az LMP-vel az együttműködésről.

A mozgalom a kormány konzervatív ellenzéke számára is nyitott – jelentette ki Kónya, azonban a Fideszen belül, mint mondta, még nem látszanak a törésvonalak, ezért a lehetőség egyelőre elméleti.

Székely Tamás, a Szolidaritás másik társelnöke bejelentette, hogy a napokban találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, és eljuttatta neki azt a 113 ezer aláírást, melyet pár hét alatt gyűjtöttek azoktól, akik ez Európai Unió polgárai kívánnak maradni. A szervezet harmadik társelnöke, Székely Sándor arról beszélt, hogy a rendőrség tudomásul vette a március 10-ére a Kossuth térre bejelentett, a szociális és gazdasági jogok visszaszerzése érdekében tartandó köztársaságpárti demonstrációt.

Ezzel kapcsolatban Kónya Péter megjegyezte, hogy a tüntetés lesz az első lépés az új köztársaság megteremtése felé. Ezért a jelképes harc részeként visszaszerzik a kokárdát, hogy azt március 15-én már mindenki félelem nélkül viselhesse. A kormánypárti Békemenetre utalva közölte, hogy március 10-én nem lesznek "fizetett forradalmárok", akik költségtérítést kapnak a részvételért. Bejelentette, hogy már több mint 200 településen alakult a Szolidaritás országos hálózatának helyi szerve.

Rovatok