Index Vakbarát Hírportál

Szűk marokkal szórta Orbán a retorikai virágokat

2012. február 7., kedd 17:04

Két idézetet, három hangsúlyos hasonlatot és öt frázist (közmondást, szólás, szófordulatot) sorakoztatott fel Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszédében. A retorikai eszköztár vizsgálatához összehasonlításképp három korábbi Orbán-évértékelőt választottunk ki, az első, 1999-est, az ellenzékben, Őszöd után elmondott 2007-est, és a tavalyit, a 2011-est.

Idézetek szempontjából a leggazdagabb év 2007 volt, az akkori évértékelőben tíz idézetet számoltunk össze, Orbán Bibó István és Lenin mellett még a saját nagymamáját is idézte ("Hogy nem sül ki a szemük! - szokta mondani a nagymamám"), de az idézetszámot főképp Gyurcsány Ferenc és az őszödi beszéd dobta meg. 1999-ben egyetlen idézet sem díszítette az első Orbán-évérteklőt, tavaly pedig négyet számoltunk össze (az idézettek: Fülig Jimmy, Grosics Gyula, Edison és "egy angol politikai veterán"). A mai évértékelőben a közönségnek be kellett érnie Lincolnnal és Wayne Gretzkyvel. A tavalyi beszédet színesítette a már említett négy idézeten felül, hogy Orbán mondatokat olvasott fel hétköznapi emberek neki címzett leveleiből. Ilyen ma nem fordult elő.

A 2011-es évértékeléskor a miniszterelnök megragadta az alkalmat arra, hogy személyes üzenettel szólítson meg két embert: Grosics Gyulának születésnapi jókívánságokat küldött, az elszámoltatási kormánybiztosnak pedig azt üzente, iparkodjon. Hozzájuk hasonló név szerinti megszólított nem volt a két korábbi vizsgált beszédben és idén sem, ugyanakkor ma Kolontár és Devecser egész lakossága külön megszólítottnak érezhette magát.

Az idei beszédben elhangzott öt frázis ("aki lónak állt, az húzzon", "a harang értük szól", "félni csak a félelemtől kell", "új szelek fújnak", "a bot megfelelő végén") több, mint amennyit a másik három beszédben összeszámoltunk. A 2011-esben két ilyet találtunk ("csalánba nem vág ménkű", "aki akasztófára született, az nem fullad vízben"), az 1999-esben hármat (nagy fába vágni a fejszét, "minden, amit túlélünk, erősebbé tesz", "az egészségnél nincs nagyobb kincs"), a 2007-esben pedig szintén hármat (más portája előtt söprögetni, "öntsünk tiszta vizet a pohárba", ez utóbbi kétszer is).

A korábbi beszédekhez képest számszerűleg nem volt túl erős hasonlatokban az idei Orbán-beszéd. Hármat hallottunk: Európa és az alkohol, a magyarok és a szerencsétlenül járt olasz tengerjáró sorsa, valamint a halogatás és a hitelkártya párba állítását. A 2011-es évértékelőből nyolc hasonlatot is össze tudtunk szedni, például: politika iránt érdeklődők – kezdő krimiolvasók, lavina – válság, küldetést teljesítő sportolók – magyarok, kórházi beteg – magyar nemzet. 1999-ben és 2007-ben is csak négy hasonlat volt, de 2007-ben az egyik hasonlat (egy keleti mesében szereplő, földdel betemetett szamár – magyar nemzet) vezérfonalként kísérte végig a beszédet. Ráadásul 2007-ben a négy hasonlat között volt két nagyon szórakoztató is: a baloldal átalakulásáról ("Nem lepke szállt fel a bábból, inkább valamiféle húsevő kapott lábra".), valamint az Orbánnal riogatott baloldaliakról ("Maradtak azok, akiket még mindig sikeresen lehet ijesztgetni. Mint a gyerekeket a krampusszal, a rézfülű bagollyal, akikkel még el lehet hitetni, hogy én személy szerint két veszedelmesen hegyes szarvat viselek, patáim vannak és kénköves a leheletem").

Rovatok