Index Vakbarát Hírportál

Csökkentett fordulatszámon pörög majd a parlament

2012. február 8., szerda 13:02

Felezi a tavalyi törvényhozási tempót az országgyűlés a tavaszi ülésszakon. Az ősszel elfogadott 99 törvényhez képest a hétfőn induló etapra csak 43 jogszabályt tervezett be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A kisebb fordulatszám ellenére hét sarkalatos törvény, egy új Btk.és egy új Ptk. is benne van a Navracsics Tibor által összeállított jogalkotási programban.

"Csak" 43 törvényt tervezett be a júniusig tartó tavaszi országgyűlési ülésszakra a KIM. Rétvári Bence, a tárca államtitkára a február 13-i kezdés előtt ismertetve a törvényalkotási programot.

Az államtitkár szerint nem véletlenül hangzott el már több politikus szájából, hogy egy elmélyültebb, alacsonyabb fordulatszámon pörgő időszak következi a parlament életében, hogy tavaly, szeptembertől decemberig mindent egybevéve 99 darab kisebb-nagyobb jogszabályt tárgyalt és szavazott meg a ház, tavasszal viszont 43 törvényt kell csupán megtárgyalni és elfogadni.

A 2011-es rohamtempó eredménye volt, hogy 16 sarkalatos törvény és további 6 sarkalatossági klauzulával ellátott jogszabály ment át a képviselőkön, az idénre csak 7 darab maradt.

A tavaszra betervezett sarkalatos törvények között van a még novemberben beterjesztett parlamenti képviselői javadalmazásról szóló szabályozás, és egy teljesen új országgyűlési törvény. Az államtitkár szerint ez utóbbi részben átveszi majd a Házszabály szerepét, amely eddig nem jogszabályi formában szabályozta az országgyűlés és a képviselők tevékenységét. Rétvári kiemelte, az új törvényben érdemes lenne az eddig „operett jelleggel működő” parlamenti vizsgáló bizottságok szerepét egyértelműsíteni, azaz vagy megszüntetni, és a feladatkört teljesen az ügyészségre hagyni, vagy törvényi jogosítványokkal erősíteni a testületek hatáskörét.

A menetrendben van a pártok gazdálkodásáról, a választási eljárásról valamint a népszavazásról szóló törvény is. A Belügyminisztérium a "folyamatban lévő rendészeti és közigazgatási reform soron következő lépéseként" új nemzetbiztonsági törvénnyel áll majd elő, és a képviselők elé kerül majd a már benyújtott PSZÁF-törvény is.

A képviselők számára nagyobb falat lesz az áprilisra tervezett új Büntető Törvénykönyv, júniusban pedig az új Polgári Törvénykönyvvel is meg kell majd küzdeniük. A tavasszal fogadják majd el az ország közigazgatási térképét teljesen átszabó járási törvényt, és újraszabályozzák a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárását is.

A betervezett 43 törvénybe a KIM egyelőre nem számolta bele azokat, amelyeket az uniós kötelezettségszegési eljárás miatt kell majd esetlegesen megváltoztatni, és további feladatot ró majd a parlamentre, ha a sikerül kormánynak sikerül majd megállapodni az IMF-fel és az EU-val.

Rovatok