Index Vakbarát Hírportál

Ezren tüntettek a fájlcseréért

2012. február 11., szombat 21:01

A lengyel megmozdulásokhoz képest kevesen, az eddig magyar tilatkozásokhoz képest viszont sokan részt vettek szombaton délután az internetes fájlcserélgetést kalózkodássá minősítő ACTA-egyezmény magyarországi elfogadása ellen. A demonstrációt a maszkos occupyosok és az Anonymous hackercsoport mellett a Kalózpárt szervezte, de megvillant az LMP is.

Több mint ezren ugráltak szombat délután az elleni tiltakozásul, hogy Magyarország kormánya január végén csatlakozott a kalózkodással, szellemi tulajdonnal, szerzői jogokkal foglalkozó nemzetközi egyezményhez, az ACTA-hoz.

A demonstrációt az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoport magyarországi sejtje, a Kalózpárt, és a tavaly ősszel szerveződött Occupy Budapest mozgalmárai szervezték. Az LMP két képviselője pedig kinézett a Képviselőház ablakán.

A tiltakozók a Jászai Mari téren gyülekeztek, majd átvonultak a Garibaldi utcába a Magyar Szellemi Tulajdon Hivatalához. Ez volt az a kormányszervezet, amely honlapján nyilvánosságra hozta az ACTA-hoz  való csatlakozás tényét. Az egyezményt 2007 óta szövegezték a nyilvánosság kizárásával, Magyarország 21 EU-tagállammal közösen csatlakozott. Hat tagállam, köztük Lengyelország a széleskörű társadalmi tiltakozás hatására egyelőre nem írta alá.

A tiltakozók egy része a demonstráció elején arra kérte a sajtót, hogy az álarcosokat akkor se fotózzák, ha a gyülekezési törvénynek megfelelően a menet idejére leveszik a maszkjukat. Mint később magyarázták, sokan közülük olyan, az Anonymous csoporthoz tartozó hackerek (internetes aktivisták), akik nem szeretnék felfedni kilétüket. Így a sajtó némileg nehéz helyzetbe került, nehéz volt ugyanis úgy tudósítani, se a rendőrt, se a demonstrálót nem lehet mutatni.

"Sávszélesség vagy halál", "Sharin' not Stealing" vagyis a "megosztás nem lopás", "Stop Acta!" feliratú transzparensekkel vonultak, miközben a nemzetközi Occupy-mozgalomból ismert  ütős szekció, köztük Karsay "Nem tetszik a rendszer" Dorottyával verte a ritmust.

Mit tehet az ACTA?

"Hideg van, és igen, itthon kevesebbeket mozgat meg, de ezért is hívjuk fel rá a figyelmet" - nyilatkozta Maróy Ákos a Kalózpárt részéről az Indexnek még a demonstráció gyülekezős részében. A Jászai Mari téren nagyrészt fiatalok gyülekeztek, de közép- és idősebb korúak is szép számban képviseltették magukat, bizonyítva, hogy az internet ma már nem csak a fiatalok  szórakozási felülete.

Mi a baj az ACTA-val?

A jogvédők legkomolyabb gondja az a szöveggel, hogy az sok helyen fogalmaz homályosan, kétértelműen, illetve kriminalizálja a nem szándékos, vagy akár kimondottan véletlen szerzői jogsértéseket is. Nem határoz meg pontos szabályokat a fair use (tisztességes felhasználás) körében, ami egyébként a józan ész határai közé szorítaná a szerzői jogvédelmet, és kimondja, hogy az információszabadság jegyében milyen kivételeket lehet tenni az elvileg jogvédett anyagok másolási és terjesztési korlátai alól. Az ACTA szó szerinti alkalmazása mellett például tilos lenne továbbadni egy szakácskönyvből megtanult receptet. Bővebben itt.

"Az ACTA lehetővé teszi, hogy illetéktelenek hozzáférhessenek a számítógépeinkhez, az iPhone-unkhoz" - magyarázta Maróy, mi a baj az ACTA-val, amely - ha az Európai Unió parlamentje és a tagországok is ratifikálják - sokkal nagyobb hozzáférést biztosítana a szerzői jogi eljárásokban a hatóságok számára.

A Kalózpárt szerint a kulturális javak elásása zajlik, hiszen jelenleg a szerzői jog mint valami "doktrina" a kulturális terméket még a szerző halála után is több évtizedre levédi a szabad  felhasználástól és megosztástól. Az egyelőre csak mozgalomként működő kalózok szerint olyan modellt kell létrehozni, amely bevételhez juttatja a szellemi termék előállítóját, de lehetővé teszi annak további felhasználását. "Szerintünk öt év elegendő ahhoz, hogy az elvárt bevételhez jusson a szellemi termék előállítója" - fogalmazott Maróy.

A Garibaldi utcában színpad várta a tiltakozókat, ahol az Occupy Budapest egyik aktivistája, és Turcsán Szabolcs a Kalózpárt részéről mondott beszédet, miközben a Down Rodeo nevű  Rage Against The Machine tribute zenekar ugráltatta a demonstrálókat.

"Ha nem ugrálsz, jön az ACTA, hejj, hejj!" - kiáltotta a mikrofonba az Occupy-mozgalmak álarcát magára öltve az egyik szervező, mire a tömeg valóban ugrálni kezdett, és nem bizonyult rossz ötletnek a hardcore zenekar mozgalmi feladatokkal való megbízása, mert az eleinte bátortalan ugrálás később határozott formát kezdett ölteni.

"Lengyel-magyar két jó barát" - mondta közönségnek, amely ettől hangos ovációban tört ki. A lengyel szál azért érdekes, mert Krakkóban, az ACTA-egyezmény nyilvánosságra kerülésének a napján már több tízezren tiltakoztak az utcákon. A szervezők ezt a lelkesedést próbálták a magyar résztvevőkben is tudatosítani, bár a megjelentek létszámával elégedettek voltak.

Kalózok, egyesüljetek!

"Fél- és egymillió között van Magyarországon a torrentezők száma. Magyar kalózok, egyesüljetek!" - kiáltotta a színpadon a Kalózpártot képviselő Turcsán Szabolcs, majd arra kérte a jelenlevőket, hogy mindenki keresse meg a hozzá legközelebb álló parlamenti képviselőjét és szembesítse a kérdéssel: valóban támogatni akarja-e Magyarország az ACTA-egyezményt.

Az ACTA-egyezmény is megmutatja, hogy mi zajlott az elmúlt 20 évben Magyarországon, pedig soha nem volt ilyen érett az idő a képviseleti demokráciához, mondta Turcsán. "El a kezekkel a szabadságunktól, el a kezekkel a netünktől!"

A színpadról leérkező Turcsán az Indexnek elmondta, a szervezők megállapodása volt, hogy konkrét politizálásba ne csapjon át a rendezvény, ezért maradt ennyiben az elmúlt 20 év taglalása a Kalózpárt részéről.

Politikai szemérmesség

"Ez nem politikai megnyilvánulás" - kötötte az ACTA-t a karóhoz a maszkos fiú, amikor arról érdeklődtünk, miért takarják el az arcukat. "Ez a maszk arról szól, az occupy-mozgalom is erről szól, tehát, hogy én nem vezetőként beszélek, hanem minden résztvevő nevében."

Arra a kérdésre, hogy miért politizál/demonstrál az ügyben mindenki ilyen óvatosan, az lehet a válasz, hogy számos aktivista civilként van elköteleződve az ügy iránt. Számos résztvevő ugyanis nem a hagyományos baloldali globkrit csoportokból érkezett, ez a kulturális jegyek (dzseki, ruha, bakancs stb.) alapján egyértelműen látszott, és voltak kifejezetten konzumer résztvevők is. Három, látszólag a plázákban is otthonosan mozgó lány azt mesélte, szeretnek zenéket és filmeket letölteni, és ezt jelenleg torrentezéssel tudják megoldani. Használnak ugyan fizetős szolgáltatásokat (iTunes), de az messze nem elégíti ki az igényeiket.

Még érdekesebb volt, hogy kiderült, a Jobbik-frakció fiatalabb része is a kalózokkal van. Erről Vágó Gábor, az LMP képviselője mesélt, aki nemcsak szerzői jogi ügyekben hajlandó népfrontos megnyilvánulásokra, de a Borsod megyei kommunistákkal is hajlandó az együttműködni, ha "Munkát, kenyeret!" kell követelni a hóban-fagyban. Ezúttal occupy-maszkban Dorosz Dáviddal néztek ki az elhaladókra a Képviselőház ablakán.

Vágó később elmesélte, a magyar szerzői jogi törvény novemberi módosításakor egy platformra tudott lépni az LMP a Jobbikkal, amikor a kormánnyal szemben ellenezték az uniós jogharmonizációs kötelezettség miatti módosítást, amely a magyar szerzői jogi hivatal, az Artisjus monopóliumát szüntette meg, hogy a nagy európai és amerikai szerzői jogi hivatalok számára "liberalizálja" a magyar szerzői jogi piacot.

Vágó szerint az LMP egységes az ACTA elutasításában, a Jobbik megosztott a kérdésben - sajnos jobbikossal a tüntetésen nem találkoztunk. Vágó elmondta, a kormánypártok egyelőre semmilyen formában nem kommunikálták az ACTA-egyezményt, amikor ősszel rákérdezett, Tállai András fideszes államtitkárnak fogalma sem volt, miről kérdezi.

"Addig nem hagyjuk abba a tiltakozást, amíg a kormány nem áll el az ACTA-egyezménytől" - közölte a színpad háta mögött egy ugyancsak maszkban tiltakozó Anonymous-aktivista. A tiltakozás alatt, az utcai megmozdulások mellett, a cybertérben elkövetett támadásokat kell érteni. Az SZTNH honlapját egy egész éjszakára megbénították, és ígéretük szerint ez még csak a kezdet.

Rovatok