Index Vakbarát Hírportál

A kerületek nem adnak pénzt a BKV-ra

2012. február 14., kedd 18:27

Pénzt nem, néhány ötletet azonban adtak a budapesti és elővárosi polgármesterek a fővárosnak azon a keddi találkozón, amelyet a BKV finanszírozása ügyében hívott össze a főpolgármester. A felvetéseket jövő hétfőn újabb javaslatcsomagban küldi el a főváros a kormánynak.

Tarlós István főpolgármester elmondta: a találkozótól, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök kérésére hívott össze, nem pénzt vár, hanem ötleteket, javaslatokat a közlekedési társaság fenntartható gazdálkodására. Megjegyezte: ha valaki mégis pénzt akar adni, nem fogja megakadályozni.

Az agglomerációs polgármesterek többsége arról beszélt, hogy nincs rálátásuk a cég pénzügyi helyzetére, településeik eladósodtak, nem tudnak több pénzzel beszállni a finanszírozásba.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere a közszolgáltató cégektől való átcsoportosítást vetette fel, míg László Tamás (Fidesz-KDNP) XV. kerületi polgármester a BKV-, a MÁV- és a Volán-járatok összehangolását sürgette.

Ha vért izzadnak sincs pénz

Az agglomerációs polgármesterek többsége arról beszélt: nem tudnak az eddiginél több pénzzel beszállni a finanszírozásba. Dietz Ferenc, Szentendre fideszes polgármester azt mondta, hogy a lakosság további terhelésére nem lát lehetőséget, az agglomerációs munkavállalók utáni adóbevételek pedig Budapesten képződnek.

Pápai Mihály (Fidesz), Gyál polgármestere a települések hatalmas eladósodottságáról beszélt, míg Franka Tibor (Összefogás Kerepesért Egyesület), Kerepes polgármestere pedig a főpolgármester előző napi szavaira utalva úgy fogalmazott: ha a település „vért izzad", akkor sem tud több pénzt adni.

Tarlós a megbeszélés végén azt mondta, hogy „távlatilag a közszolgáltató cégek adózása irányába fog elindulni a gondolkodás", ami szerinte veszélyeket is rejt magában.

A főpolgármester még január elején úgy nyilatkozott, hogy különböző intézményeknél zárolna forrásokat, amelyeket a szorult helyzetben lévő közlekedési vállalat működtetésére fordítana. Az MSZP fővárosi frakciója kedd este kiadott közleményében támadta a Tarlós által tervezett intézkedéseket, mondván: „Az a megszorítás, amelyre most a város készül, nem megszorítás, nem takarékoskodás, hanem a város egy részének, majd egészének felszámolása. Budapest olyan fontos funkciókat és értékeket fog elveszíteni, amelyek csak hosszú évek vagy évtizedek alatt lesznek helyreállíthatók."

Rovatok