Index Vakbarát Hírportál

Sárgásan habzik a Rába műcsatorna

2012. február 14., kedd 16:29

A Rába műcsatorna zsilipénél piszkos, sárga hab gyűlik, a horgászok szerint hal nincs a vízben, feltételezik, hogy a szennyezés miatt tűntek el - számolt be a Vas Népe.

Egy ideje nagy a csönd a Rába szennyezésének ügyében, de ez nem jelenti azt, hogy nincs probléma a folyó vizével, mondják azok a horgászok, természetvédők, akik a Rába műcsatorna Megyeskovácsi és Ikervár közötti beeresztő zsilipénél szemlélik a piszkos, sárga habokat.

Horváth Gergely gátőr úgy két hónapja naponta fotózza a zsilipnél összegyűlő szennyet, dokumentálja a változásokat. A víztől pár lépésre lakik, időnként szaghatást tapasztal. Decemberben vette észre, hogy fokozottan habzik a víz, a szenny sárga, piszkos halmokban gyűlik föl, s meg is marad a hab a zsilip alatti vízfelületnél. A csatornán az erőmű irányában mintegy száz méterre, amikor kezdett beállni a jég, a hab fél méter magas is volt. Ez nem természetes állapot, és bár korábban is észlelt habzást időnként a gátőr, a mostani sokkal fokozottabb. Biztos, hogy valamit küld a víz, a színe is mutatja.

Horváth Gergely mellett Pallósi Ferenc, az Ikervári Horgász Egyesület vezetőségi tagja is észrevette a változásokat. A környéken nem tudnak halat fogni itt, mert eltűntek, úgy gondolják, a táplálék hiánya miatt. Tavaly és tavalyelőtt, amikor a vízügyi igazgatóság vízminőség-ellenőrző szakemberei és osztrák kollégák Magyarországon és Ausztriában is több helyen ellenőrizték a Rábát, abban a mintegy kéthetes időszakban tudtak halat fogni a műcsatornán is. De sem előtte, sem utána sem a csatornán, sem a Rábán nem jártak sikerrel.

Kardos László, a kétszáz tagot is számláló horgászegyesület elnöke szerint ott észlelhető most a habzás, ahol zúgó víz van, mint a zsilipnél.

Az itteni horgászok arról beszélnek, más egyesületekhez tartozó társaiktól hallják, hogy a Rába a szentgotthárdi zsilip alatt is habzik. Azt gondolják, hogy ismét Ausztriából érkezhet szennyezés. Azt feltételezik, hogy az ottani bőrgyárak engednek a jég leple alatt a vízbe oda nem illő anyagot. Ezt persze bizonyítani nem tudják, mindenesetre furcsának találják, hogy egy ideje elhalkultak az emiatt tiltakozó hangok, viszont a hab rendszeresen megjelenik a folyón. Még a Rába műcsatornán is, pedig oda már alaposan felhígulva érkezik a víz.

A horgászok elmondták, hogy a piszkos, sárga hab mellett nagy árhullám esetén mindenféle hulladékot is partra vet a víz. Hal helyett sokféle szemét érkezik a műcsatornára is. Volt, hogy német feliratos műanyag palackok tömkelegét, s egyéb osztrák termékmaradványokat leltek.

Rovatok