Index Vakbarát Hírportál

Ellenzik Medgyessy szereplését a Terror Háza reklámjában

2012. február 16., csütörtök 16:18

Több 1956-os szervezet, valamint a politikai üldözöttek közösségei "mélységes felháborodásukat" fejezték ki amiatt, hogy Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök, aki a Kádár-rendszerben D-209-es kóddal fedett, szigorúan titkos tisztként is tevékenykedett, szerepel a Terror Háza Múzeum reklámfilmjében. A Terror Háza Múzeum tízéves évfordulója alkalmából készült, harminc másodperces társadalmi célú reklámban megjelenik Medgyessy fotója, és elhangzik az a tőle származó idézet: "Fontos, hogy a fiatalok megismerjék, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg."

A tiltakozó szervezetek közleménye szerint "Medgyessy Péter, a kommunista rendszer fenntartói és haszonélvezői közé tartozott". "Ezért a volt politikai üldözöttek teljes közössége végtelenül megalázónak és erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja ennek az embernek a megszólaltatását" – írták. A közlemény felteszi többek között a következő kérdéseket: "Kinek áll szándékában kegyeletet sérteni a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja előtt? (...) Szerecsenmosdatás történik ma Magyarországon? Ekkora kegyeletsértésért az a legkevesebb, hogy magyarázatot követelünk!"

A nyilatkozatot a Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete, az 1945-56 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége, a Recski Szövetség, az 1956 Alapítvány, a Pesti Srác Alapítvány és a Történelmi Igazságtételi Bizottság jegyzi.

Csütörtök délután közleményt adott ki Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint Balás-Piri László, a Közép- és Kelet- európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, az 1956 Alapítvány kurátora és Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke is. A közlemény szerint a Terror Háza Múzeum több mint 4 millió látogatója valamint támogatói és alkotói közül 12 személyiség - Orbán Viktor, Mádl Ferenc, Zbigniew Brzezinski, Lech Kaczynski, Tőkés László, Fábry Sándor, Anne Applebaum, Jeremy Irons, Robert Pattinson, Luci Liu, "Lia és Anatolij Oroszországból" - gondolatát szeretné megosztani a magyar állampolgárokkal a jubileum alkalmából.

"Közöttük van Medgyessy Péter is, hiszen miniszterelnökként személyesen jött el a múzeumba, a parlamentben kiállt ezért az intézményért, kormányát utasította, hogy ne szavazza meg a Múzeum ellehetetlenítését indítványozó javaslatot, és saját miniszterelnöki keretéből ajánlott fel 100 millió forintot működésünk biztosítására" – írták. Felidézték azt is, hogy1956 50. évfordulóján Medgyessy 25 millió forintttal támogatta, hogy a  Terror Háza Múzeum homlokzatán létrehozhassák a Hősök Falát, ahol 228 1956-os hős arcképe látható. Schmidt és Balás-Piri szerint ezért köszönettel tartoznak neki.

Rovatok