Index Vakbarát Hírportál

Ki kell adni a paksi erőműbővítés adatait

2012. február 16., csütörtök 14:25

A Fővárosi Ítélőtábla immár jogerősen kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt.-t a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szóló Lévai projekt adatainak nyilvánosságra hozatalára, olvasható az Energiaklub csütörtöki közleményében. A 2009-ben indult Lévai projekt az Energiaklub szerint többek közt arról szól, milyen környezeti, gazdasági, társadalmi hatása van két új atomerőművi blokknak, ha megépülnek; hogyan és ki finanszírozza a legalább 2-3 ezer milliárdos költségűre becsült beruházást.

Az Energiaklub még 2011 januárjában próbált élni a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó törvény adta lehetőségével, és elkérte az MVM Zrt.-től a projekt legfontosabb adatait. A cég azonban megtagadta ezek kiadását arra hivatkozva, hogy a kért adatok döntéselőkészítő anyagnak minősülnek, valamint üzleti titkot tartalmaznak. Az Energiaklub ezután indított pert.

„Már 99999-edszerre mondjuk ki, hogy az MVM közfeladatot ellátó szerv” – mondta a bírónő a tárgyaláson. A bírósági döntés értelmében az MVM Zrt-nek 15 napon belül kell a kért adatokat közzétennie.

A jogerős ítélet értelmében a következő adatokat kell kiadni: a projekt tervezett összköltségét; a projekt eddigi eredményeit; adatokat arra vonatkozóan, hogy az MVM Holding cégei milyen arányban vesznek részt a munkában (a résztvevő munkavállalók arányában); az esetleges további, a projekt munkájában részt vevő, az MVM Holdinghoz nem tartozó cégek, szervezetek listáját; a projekt keretében megkötött szerződések listáját, feltüntetve szerződés tárgyát, a szerződött összeget, illetve a szerződésben foglalt teljesítési határidőt.

„Bízunk benne, hogy a sokadik perveszteség tudatosítja a Magyar Villamos Művek Csoport tagjaiban, hogy a közpénzek átláthatóságát biztosító szabályok rájuk is vonatkoznak, és felesleges pereskedés helyett a jövőben teljesítik a kötelezettségeiket” – mondta Baltay Levente, az Energiaklubot képviselő Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje.

Rovatok