Index Vakbarát Hírportál

Orbán közeledik Brüsszelhez

2012. február 18., szombat 15:01

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)  szerint Orbán Viktor közeledik Brüsszelhez - legalábbis ez a címe a német konzervatív lap a kormány Európai Bizottságnak adott válaszáról szóló cikkének (a válaszról bővebben itt olvashat). A FAZ kiemeli, hogy a budapesti vezetés hajlandó lemondani arról, hogy a kormány képviselői részt vegyenek a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának ülésein. Értesülések szerint - írta a FAZ - a kormány a vitatott kérdések egy részét törvénymódosítással javasolja rendezni, egyes esetekben pedig magyarázatokkal igyekszik eloszlatni az EB kételyeit.

A Die Presse osztrák lap szerint a válasz meggyőző erejének döntő szerepe lesz abban, hogy rendeződik-e a Budapest és Brüsszel közötti vita vagy pedig az Európai Bíróság előtt landol.

A vita súlypontja azonban a bizottság kötelezettségszegési eljárásától és világos jogi hatásköreitől már régóta átvándorolt az európai pártpolitika színterére - írta a lap.

A Die Presse szerint mindkét nagy politikai tábor alaposan kihasználja a magyar témát saját maguk profilírozására. A  középtől balra álló többség telitalálatot ért el azzal, hogy keresztülvitték határozati javaslatukat a csütörtöki európai parlamenti szavazáson, ezzel előszrör indulhat olyan eljárás, amely az emberi és alapjogok súlyos megsértésének kimondásához vezethet.

A lap szerint ugyanakkor alig elképzelhető, hogy az uniós kormányok négyötöde támogasson egy ilyen határozatot. Az európai kormányok a lap szerint mostantól azonban nem kerülhetik el, hogy legalább egyszer nyilatkozzanak a kényes kérdésben: megsértik-e az alapvető jogokat a Fidesz által egyedül keresztülvitt és kétharmados többséggel legitimált államreformok.

Rovatok