Index Vakbarát Hírportál

Elnézte a cukormérőt, meghalt a beteg

2012. február 21., kedd 08:36 | aznap frissítve

Nem ismerte a vércukorszintmérő jelzéseit, ezért cukros vizet itatott a magas vércukrú beteggel egy orvos, a páciens röviddel később meghalt – írja a Blikk.

A tragédia tavaly februárban történt. Egy ötvenéves férfi rosszul lett XIX. kerületi otthonában, kihívták hozzá az ügyeletet. A lap úgy tudja, a doktornő azt mondta, ezek a fokozott gyászreakció tünetei, mivel a férfi édesanyja nem sokkal korábban meghalt. A nő két mérővel is megmérte a vércukorszintjét, mindkettő „HI" jelzést mutatott.

Erre a doktornő azt hitte, hogy „hibás", azaz rossz a mérő, ezért sűrű cukoroldatot itatott a férfival, majd elment. Egy órán belül azonban újra hívták az ügyeletet, mert a páciens rosszabbul lett. A gép megint „HI" jelzést adott. Ekkor a nő ismét azt hitte, hogy a gép meghibásodott. Az asszisztense világosította fel, hogy a "HI" az angol high (magas) rövidítése, de már késő volt. Bekötött egy infúziót, majd később mentőt hívott, azonban már nem tudták újraéleszteni a férfit.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt írta, a fővárosi XVIII. és XIX. kerületi ügyészség P. Nóra ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

Az ügyészség szerint az orvos által megitatott cukros oldat elfogyasztása és a beteg halála között "részben ok-okozati összefüggés állapítható meg, mivel a magas vércukorszint részben természetes okú alapbetegség eredményeként az orvosi ellátástól függetlenül alakult ki".

Az eljárást a XVIII. és XIX. kerületi bíróság folytatja le, a vádlott szabadlábon védekezik. Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

Rovatok