Index Vakbarát Hírportál

Balról és jobbról is támadják Andort

2012. február 22., szerda 17:02

Kovács László szocialista és Kósa Lajos fideszes politikus is támadta Andor Lászlót, amiért inkább Budapesten konferenciázott, ahelyett hogy részt vett volna a biztosok szerdai ülésén. Ezen az ülésen döntöttek ugyanis arról, hogy Magyarországtól jövőre 144 milliárd forintnyi támogatást vonhat meg az Európai Unió.

Andor László egy budapesti szakszervezeti rendezvényen, az MSZOSZ nyugdíj-konferencián vett részt szerdán, a biztosok döntésének idején. Ott az MTI-nek azt mondta, hogy méltányosnak tartja a bizottság döntését. A saját véleményét az ügyben levélben írta meg kollégiának. Azt azonban nem mondta meg, hogy mit írt, mert csak akkor akarja állásfoglalását megosztani a nyilvánossággal, ha más biztosok is így tesznek. (Az Európai Bizottságot 27 biztos irányítja, minden tagállam egy-egy biztost delegálhat. Andort még a Bajnai-kormány javaslatára nevezték ki biztosnak, jelölését az MSZP támogatta.)

Kovács László szocialista képviselő, 2004-2009 közötti uniós biztos szerint Andor rossz döntést hozott, amikor a bizottsági ülés helyett egy másik programot választott. Kovács szerint ugyan a biztosok nem saját országukat, hanem az EU érdekeit kell hogy képviseljék, de Andor elmondhattott volna olyan információkat, amelyeket a többi biztos esetleg nem tudhatott Magyarországgal kapcsolatban.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Andornak távolmaradása miatt le kell vonnia a szükséges konzekvenciákat. Kósa szerint Andor méltatlan lett a tisztségére.

Andor László angol nyelvű twitter-oldalán több kommentárt is írt a történtekről. Ezekben méltányosnak nevezi a bizottsági döntést, viszont arról is ír, hogy Magyarország elkötelezett a hiány csökkentésében, és így a döntést még az idén jó eséllyel visszavonhatják. Saját tévollétére e posztban utal: "Ha egy biztos régóta tervezett programja miatt nem tud részt venni a kollégiumi ülésen, akkor rendszerint levélben ismerteti álláspontját a vitában." Egyébként az őt ért támadásokra nem reagált.

Rovatok