Index Vakbarát Hírportál

Látogatási tilalom a Heim Pál Gyermekkórházban

2012. február 23., csütörtök 09:53

Látogatási tilalom lépett életbe csütörtökön a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban a vírusos fertőzésekkel kórházban kezelt gyermekek megnövekedett száma és a társfertőzések fokozott veszélye miatt - közölte az intézmény. A teljes látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Az elmúlt napokban több kórházban, így a szekszárdi Balassa János Kórház szülészeti, nőgyógyászati és újszülöttosztályán, a tatabányai Szent Borbála Kórházban és a szegedi klinikákon is látogatási tilalmat rendeltek el.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai jelentése szerint az elmúlt héten országos, de területenként eltérő intenzitású influenzajárvány bontakozott ki Magyarországon. Az elmúlt héten az előző héthez képest országszerte mintegy 33 százalékkal többen, több mint húszezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A leggyakoribb tünet a hirtelen jelentkező láz, hidegrázás, fejfájás, izom- illetve ízületi fájdalmak és száraz köhögés. A legtöbb ember összetéveszti az influenzát a megfázással, az influenza azonban legtöbbször jóval súlyosabb megbetegedés, mint egy egyszerű nátha. Az emberek többségének az influenza csupán egy kellemetlen betegség, de néhányuknál súlyos állapotot okozat. Az influenza komolyabb szövődményei közé tartozik a hörghurut és a bakteriális felülfertőződés következtében kialakuló tüdőgyulladás és a ritkábban előforduló agyvelőgyulladás és szepszis.

A fenti szövődményekben szenvedők igen gyakran kórházi ellátást igényelnek, mivel akár életet veszélyeztető állapotot is kialakulhat, különösen a legfiatalabbak és a legidősebbek körében, illetve a leromlott egészségi állapotú betegeknél.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Magyarországon az OEK múlt szerdán jelentette be, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma.

Rovatok