Index Vakbarát Hírportál

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

2012. február 25., szombat 11:41

A fővárosi Terror Háza Múzeumnál kezdődött a kommunizmus áldozatai emléknapjának országos rendezvénysorozata szombat reggel. A megemlékezők este 6 óráig gyújthatnak mécseseket az Andrássy út 60. szám alatt található, egykor a kommunista erőszakszervezet, az Államvédelmi Hatóság székhelyéül szolgáló épület előtt, a Hősök Falánál. A múzeumba egész nap ingyenes a belépés.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából országszerte rendezvényeket tartanak. A kormány képviselői a Terror Házánál délután mécsesgyújtással emlékeznek a diktatúra üldözötteire. A múzeum több programot is szervez, a rendezvények egyikén beszédet mond többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter, Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója is. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár rendhagyó tárlatvezetést tart majd külföldi újságíróknak az intézményben. Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a Parma fidei - Hit pajzsa díj átadási ünnepségén mond beszédet Budapesten. A kitüntetést Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye adja át.

Esztergomban, a Fidelitas megemlékezésén mások mellett Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára mond beszédet. A Fidelitas veszprémi csoportjának megemlékezésén pedig Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára és Mihalovics Péter miniszteri biztos szól majd az egybegyűltekhez. Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármester, a Fidesz frakcióvezetője, Hajdúnánáson pedig Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője beszél majd a megemlékezők előtt. Kaposváron, a Somogy megyei önkormányzat emlékülésén Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő szólal fel. Ezen az ünnepségen beszédet mond Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, valamint Horváth János, a parlament korelnöke. Szombathelyen a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Vas Vármegye Szövetség közös megemlékezést tart.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából több további településen tartanak megemlékezéseket, így például Sopronban, Kecskeméten, Hatvanban, Keszthelyen, Hévízen, Hernádszentandráson és Salgótarjánban is.

Az Országgyűlés döntése alapján 2000 óta tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Ma Pécsen egy általános iskola veszi fel a nevét.

Rovatok