Index Vakbarát Hírportál

Az utolsókat rúgja a tél

2012. február 27., hétfő 08:31 | aznap frissítve

Hűvös, szeles napokkal kezdődik a hét, majd fokozatosan melegszik a levegő, és csütörtöktől tavaszias hőmérsékletekre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjáról.

Ma a többnyire napos idő mellett keleten lesz erősebb a gomolyfelhő-képződés, és ott alakulhat ki helyenként hózápor, a Dunántúlon csak késő délutántól várható erősebb felhősödés. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, főleg a Dunántúlon időnként viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 8 fok között alakul, késő estére -4, +1 fok közé hűl a levegő.

Kedden a Dunántúlon borult idő várható sokfelé havazással, majd a havazást nyugat felől lassan havas eső, eső váltja fel. A Duna-Tisza közén elszórtan valószínű hószállingózás, kisebb havazás. A Tiszántúlon ugyanakkor a nap nagy részében napos időre van kilátás. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 6 fok között alakul.

Az orvosmeteorológia szerint az észak felől fölénk érkező hidegebb levegő miatt eleinte a hidegfrontokkal együttjáró tünetek megjelenésére kell számítani. Fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reflexidő hosszabb lesz a megszokottnál. Napközben lassan mindenütt megszűnik a fronthatás.

Rovatok