Index Vakbarát Hírportál

Összeférhetetlen a sikkasztásra felbujtó dombóvári polgármester tisztsége

2012. március 5., hétfő 18:42

A Tolna Megyei Kormányhivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) állásfoglalása szerint összeférhetetlenség áll fenn Dombóvár polgármesterének tisztsége és az őt elmarasztaló jogerős ítélet között - közölte a dombóvári képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője. Nagy Roland azt írta: a kormányhivatal és a minisztérium állásfoglalása megerősíti, hogy Szabó Lorándnak távoznia kell posztjáról.

Dombóvár független polgármesterét a Kúria január 24-én felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítésben részesítette.

A jogerős ítélet szerint Szabó Loránd azzal követte el a sikkasztásra való felbujtást, hogy 2003-ban és 2004-ben képviselő-testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy 211 millió forintot utaljon át önkormányzati tulajdonú cégeknek pályázati önerő igazolására.

A dombóvári képviselő-testületben többségben lévő Fidesz-frakciónak az ítélet kihirdetése után közzétett álláspontja szerint az előzetes mentesítés ellenére is fennáll az összeférhetetlenség a polgármester tisztsége és a jogerős ítélet között. A frakció javaslatára a testület előbb 500 ezer forintot elkülönített az összeférhetetlenség kérdését vizsgáló jogi szakvéleményre, majd úgy döntött, hogy a kormányhivataltól és a KIM-től kért állásfoglalást.

Nagy Roland a "kezükben lévő" dokumentumokat nem kívánta eljuttatni az MTI-nek, a kormányhivatal állásfoglalásából azonban idézett. E szerint a kormányhivatal egyetért a KIM állásfoglalásával, "melynek lényegi eleme, hogy a szóban forgó esetben a polgármester vonatkozásában megállapítható az összeférhetetlenség. Azonban ez csak az összeférhetetlenség bekövetkeztekor fennálló megbízatásra vonatkozik, amennyiben a polgármester megbízatása megszűnik, ismét megválasztható" - idézte a frakcióvezető.

A frakcióvezető elmondta: az ítélet kézhez vétele, azaz február 16-tól számított 30 napon belül a polgármesternek lehetősége van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget.

Szabó Loránd az MTI megkeresésére hétfőn megismételte korábbi álláspontját, ami szerint nem áll fenn összeférhetetlenség, így nem mond le tisztségéről.

Rovatok