Index Vakbarát Hírportál

Mégsem tűnt el a Károlyi-szobor

2012. március 6., kedd 19:02

A hét elején a Klub Rádióban, egyes blogokon és azok nyomán a Facebookon is terjedt a hír, miszerint Károlyi Mihály volt miniszterelnök szobra eltűnt a Kossuth térről. Az Egyenlítő blog Breaking! Levágták a Károlyi-szobrot (+Fotó) című posztjában írta meg vasárnap, hogy „a szobor részét képező szivárvány-ív még megvan, de az első magyar köztársasági elnököt ábrázoló rész már eltűnt a két ív közül". A posztot, amit azóta töröltek, egy olvasó által beküldött képpel illusztrálták, amelyen valóban nem látszik a szobor.

Ugyanerről számolt az Index helyszíni tudósítója is, aki szintén olyan fotót készített, amelyen nem látszik Károlyi szobra. Egy újabb terepszemle során azonban kiderült, hogy a szobor nem tűnt el, csak abból a szögből, ahonnan a legegyszerűbb megközelíteni, a figurát kitakarja az azt körülölelő ív. Ennek ellenére biztos, hogy a szobor sorsa már megpecsételődött, és előbb-utóbb eltűnik a Kossuth térről.

Díszkivilágítás már nem jár neki

A Fővárosi Közgyűlés tavaly novemberben Losonczy Pál jobbikos frakcióvezető kezdeményezésére 21 igen, 10 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött úgy, hogy megszünteti a néhai baloldali politikus szobrának díszkivilágítását. Akkor György István főpolgármester, aki befogadta a javaslatot, akkor azt mondta, hogy "a díszkivilágítás üzemeltetési költségei rendelkezésre állnak", vagyis a annak megszüntetése nem gazdasági, hanem politikai döntés volt.

A parlament tavaly határozott úgy, hogy egy rekonstrukció keretében a Kossuth teret 1944 előtti állapotába kell visszaállítani, aminek része, hogy József Attila és Károlyi Mihály szobrát is eltávolítják a térről. A munkálatokra 2,5 milliárd forintot különítettek el, amiből 530 millióba kerül egy földalatti parkoló, 845 millióba egy parlamenti látogatóközpont, és egymilliárdba a tér történelmi rekonstrukciója.

A munkálatok idén február végén a tér Jászai Mari tér felé eső részének elkerítésével kezdődtek meg. Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója szerint a munka közműfeltárással és régészeti ásatással kezdődik, míg a felszíni rekonstrukció 2013 tavaszán indulhat meg.

Bakos szerint Károlyi szobrának eltávolításáról, amely az első fázisban elkerített részen áll, „időben tájékoztatást adnak".

Rovatok