Index Vakbarát Hírportál

Garázdaság miatt ítélték el polgárőröket

2012. március 14., szerda 15:41

Csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, bűnsegédként elkövetett garázdaság bűntettében találta bűnösnek a Székesfehérvári Törvényszék azt a három pátkai polgárőrt, akit a per kezdetén még különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletével vádoltak; negyedik társukat bizonyítottság hiányában felmentették a vád alól.

A szerdán kihirdetett ítélet nem jogerős. A per az ítélőtáblán folytatódik.

M. László elsőrendű vádlottat egy év tíz hónapi, testvérét, M. Károlyt, valamint unokatestvérüket, N. Balázst egyaránt egy év nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és mindhármukat két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Negyedik társukat, R. Gábort felmentette a különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja alól.

A vádlottak tudomásul vették az ítéletet, illetve egyikük három nap gondolkodási időt kért. Az ügyész súlyosításért, a bűnösség megállapításáért és téves jogi értelmezés miatt fellebbezést jelentett be. A polgárőröknek nem kell börtönbe vonulniuk, mivel a kiszabott büntetést az előzetes letartóztatásban és házi őrizetben már letöltötték.

A Fejér megyei település három, romák által lakott Árpád utcai házára  ahol negyven felnőtt és húsz gyerek tartózkodott  2008. június 3-ra virradó éjszaka dobtak Molotov-koktélokat. A támadásban senki nem sérült meg. Az egyik házban a redőny, egy másiknak a gyerekszobájában, ahol három kisgyerek aludt, megégett a műanyagpadló és egy asztal, de a szülők idejében eloltották a tüzet.

A támadást követően az utcára rohanó romák a támadóikban felismerni vélték a három polgárőrt, akiket rövidesen elfogtak, több hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben. A faluban aláírásokat is gyűjtöttek, hogy a támadáshoz nincs közük a polgárőröknek. A helyi képviselő-testület később egy úgynevezett együttélési kódexet fogadott el, amely miatt több tiltakozás is megfogalmazódott.

Az ítélet indoklásában a tárgyalást vezető Édl Gabriella az előzményekről elmondta: a testvérek 2008 áprilisában összetűzésbe kerültek az Árpád utcai romák egy csoportjával, mivel azok az egyik helyi vendéglátóhelyen belekötöttek mozgássérült testvérükbe. Az érintett romák részéről többször is inzultusok érték a polgárőröket, M. Lászlót pedig veréssel is fenyegették.

A támadás napján a per elsőrendű vádlottja Székesfehérváron találkozott egy általa csak látásból, de név szerint nem ismert férfival, aki elmondta, hogy neki és többeknek is volt már problémája a pátkai romákkal. Felvetette: közösen félemlítsék meg őket, annak módjaként pedig azt javasolta, hogy M. László készítsen Molotov-koktélokat, majd azokat ő és társai a romák házaihoz dobják. Egyben biztosította a polgárőrt arról, hogy csupán a romák ijesztgetéséről lesz szó.

A három polgárőr  akik aznap éjszaka szolgálatban voltak  elkészítette a palackokat, azokat M. László Székesfehérváron átadta az ismeretlen személynek, valamint annak két, ugyancsak ismeretlen társának, majd autóval Pátkára vitte őket. A hat Molotov-koktélos üveget pedig nem célozva, hanem vaktában a nyomozás során fel nem derített három ember dobta el a romák házai felé.

A bírósági eljárás közepén az ügyészség azonosította az ismeretlen támadók egyikét, megvádolta a sárbogárdi R. Gábort, és tavaly módosította a vádat: a három polgárőrt a bűncselekmény elkövetésében bűnsegédként való részvétellel, a sárbogárdi férfit pedig különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletével vádolták meg.

A per során a polgárőrök előbb tagadták a bűncselekmény elkövetését, majd részletes beismerő vallomást tettek, R. Gábor azonban még azt is tagadta, hogy a helyszínen járt volna. A bíróság az objektív bizonyítékok és szakértői vélemények alapján, továbbá az enyhítő és súlyosító körülmények figyelembe vételével hozta meg az ítéletet. A per az ítélőtáblán folytatódik.

Rovatok