Index Vakbarát Hírportál

Lehet még halott a csepeli eperföldön

2012. március 19., hétfő 16:34

Bővült a csepeli eperföldi gyilkosságok gyanúsítottjainak bűnlajstroma a nyomozás elmúlt hónapjaiban, derült ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hétfői sajtótájékoztatóján. Az észak-csepeli erdős területen, ahol tavaly augusztusban egy négytagú család földi maradványai kerültek elő a földből, 2010 októberében brutális támadás ért egy kecskeméti férfit is. Két férfi rontott rá, gázpisztollyal lövöldöztek a fejére, majd krisztusi pózban kikötözték egy betondarabhoz, elvették az értékeit, és magára hagyták, ismertette a történteket az NNI életvédelmi osztályának vezetője, Deme Tamás. A férfinak sikerült valahogy kiszabadulnia, feljelentést is tett, de eleinte ismeretlen tettesek ellen folyt a nyomozás.

A vele történtek nagyon hasonlítanak azokra az eseményekre, amelyek az egész szövevényes bűnügyet elindították. Tavaly augusztus 3-án egy erdélyi fiatalembert támadtak meg az eperföldeknél, megkötözve beásták a földbe, de sikerült megszöknie, és értesítette a rendőrséget. Ezután találták meg a helyszínen az elásott emberi maradványokat, amelyekről kiderült, hogy egy négytagú család földi maradványai, akiket még 2011 januárjában öltek meg.

Lehet még holttest az eperföldön

Az első gyanúsítottat még azon a napon elfogták, amikor az erdélyi fiatalembernek sikerült megszöknie. Azóta összesen hatra nőtt az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak száma, és kiderült, hogy még legalább egy emberrel végeztek a gyilkosok a csepeli erdőben, egy diósdi férfival, 2010 szeptemberében. Az ő holtteste is valahol ott van az eperföldön a nyomozók gyanúja szerint, de máig nem került elő.

Deme Tamás elmondta: a gyanúsítottak és az áldozatok valamennyien ismerték egymást, egy közösséget alkottak, amely "egyfajta szubkultúra" volt. Megélhetésüket alkalmi munkákból és kisebb súlyú bűncselekményekből oldották meg, és bár összességében csak néhány tízezer forintokról volt szó, a vagyon elosztása eredményezett olyan konfliktushelyzeteket, amelyeket  gyilkossággal oldottak meg.

A nyomozók az elkövetők közt "központi figurának" a szerb B. Dragant tartják, aki közel tíz évig élt Magyarországon, az elfogása előtti utolsó öt-hat évben az eperföldön, a hajléktalanok által lakott területen. A gyanú szerint Dragan részt vett mind az öt áldozat meggyilkolásában, továbbá az erdélyi fiatalember és a kecskeméti férfi megtámadásában is.

Hamvak a Dunában

Az erdélyi fiatalember megtámadása ügyében eredetileg csoportos rablás miatt indult eljárás, de mostanra a nyomozást felügyelő ügyészség átminősítette az ügyet rablásról nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletére, említette új fejleményként az NNI életvédelmi osztályának vezetője. Dragannak és két társának most már emiatt is kell felelnie.

Az NNI sajtóközleményt is kiadott hétfőn, ebben kitérnek arra, hogy az egyes bűncselekmények elkövetési módszerei nagyon hasonlítanak:minden esetben a sértetteket az elkövetés helyszínére csalták különböző indokokkal, ott hosszabb időn keresztül bántalmazták őket, különféle eszközöket használtak, illetve az áldozatokat megkötözték, vagy felakasztották. A holttesteket elásták, vagy elégették, a hamvakat pedig a Dunába szórták.

Halottnak mondták, gyanúsított lett

Deme elmondta azt is: a nyomozás során felmerült olyan adat, miszerint egy 50 éves ercsi vállalkozó is a csepeli bűnbanda áldozatául esett. A rendőrök kiderítették, hogy ez a férfi él, viszont gyanút fogtak, és tavaly december 12-én házkutatást tartottak az ercsi férfi lakásában. Hat darab éles lőfegyvert és 60 darab illegálisan tartott lőszert találtak. Ebben az ügyben a helyi rendőri szerv nyomoz most lőszerrel visszaélés miatt.

Még több gyilkosság történhetett

A nyomozás jelenlegi állása szerint úgy tűnik, nincs olyan elkövető, aki még ne lenne előzetes letartóztatásban, mondta Deme. A gyanúsítottak egy része  - köztük Dragan is - együttműködik a rendőrökkel, részletes vallomásokat tesznek. A rendőrök gyanúját a gyanúsítottak vallomásain kívül releváns tanúk vallomásai, a helyszíni szemle adatai, hívásforgalmi adatok, tárgyi bizonyítékok és szakértői vélemények is alátámasztják.

A nyomozás ugyanakkor még tart, és fog is még egy darabig tartani, hangsúlyozta Deme. Akár újabb gyilkosságok felderítése is várható, ugyanis a nyomozás további, személy elleni erőszakos bűncselekményekre utaló adatokat tárt fel, melyek között újabb emberölésre, illetve annak kísérletére utaló adatok is vannak. Ezek részleteiről az NNI egyelőre nem ad tájékoztatást.

Rovatok